Nagyvilág

Kína nem tűri a pocakos katonákat

A tiszti állomány előléptetésének kritériumai közé az optimális testsúlyt is felvették.

A pekingi toborzók nem oly régen megállapították, hogy a felsőfokú képzésben részesült végzős hallgatók 60 százaléka nem felelt meg a fizikai erőnlétet mérő vizsgákon. Az is kiderült, hogy a kínai “átlagkatona” ma két centiméterrel magasabb, dereka pedig öt centiméterrel szélesebb, mint húsz évvel ezelőtt. Ez volt az oka annak, hogy a rendszeresített harckocsikat és egyes fegyvereket illetően tavaly már változtatásokat emlegetett a hadseregvezetés.

A fizikai erőnlétre és ezzel összefüggésben a megfelelő testsúlyra ezentúl nagyobb figyelmet fordítanak majd a világ legnagyobb létszámú – 2,3 milliós – hadseregében. A védelmi tárca honlapján közzétett információ szerint szeretnék elérni, hogy 2020-ra a hadsereg állományának 95 százaléka már “szabványos testsúlyú” legyen.

A sajtóbeszámolók ugyanakkor emlékeztetnek arra, hogy a hadsereg – annak érdekében, hogy vonzóvá tegye magát a képzett, iskolázott, fejlettebb haditechnika kezelésére is alkalmas fiatalok számára – tavaly júniusban lazított sorozási követelményein.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik