Nagyvilág

Felgyorsítaná Montenegró integrációját Magyarország

montenegro (montenegro)
montenegro (montenegro)

Montenegró euroatlanti integrációja kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán stabilitásához, ezért Magyarország elkötelezetten támogatja az ország integrációs törekvéseit - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A tárcavezető délelőtt tárgyalt Igor Luksic montenegrói külügyminiszterrel. Közös sajtótájékoztatójukon Szijjártó Péter kiemelte: a nyugat-balkáni országok közül Montenegró áll a legközelebb az EU- és a NATO-csatlakozáshoz, márpedig minél gyorsabban halad az ország euroatlanti intergációja, annál biztosabb a régió stabilitása. Magyarországnak a Nyugat-Balkán stabilitása kiemelten fontos, a jelenlegi világpolitikai és világgazdasági változások közepette a destabilizáció végzetes lehet – mutatott rá. Hozzátette: Magyarország eddig is és a jövőben is támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

Második legnagyobb befektető

A miniszter kijelentette: elengedhetetlen, hogy Montenegró még az idén formális meghívást kapjon a NATO-tagságra, nincs ok a késlekedésre. Az ország EU-csatlakozásáról pedig azt mondta, hogy az Európai Bizottságnak fel kell gyorsítania a tárgyalásokat.


Fotó: MTI/Bruzák Noémi 

Szijjártó Péter a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról szólva kifejtette: az EU-tagállamok közül Magyarország a második legnagyobb befektető Montenegróban. A kereskedelmi kapcsolatokban előre kell lépni, ebben segíthet, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. képviseletet nyitott Podgoricában, az Eximbank pedig 45 millió eurós hitelkeretet nyitott a magyar és a montenegrói kis- és közepes vállalkozások (kkv) együttműködésének ösztönzésére – közölte. Arról is beszámolt, hogy március végén ülésezik a gazdasági vegyes bizottság, és a kormány már a tárgyalások végső fázisában tart a közvetlen légi összeköttetés megteremtéséről.

Megjegyezte: elsősorban az élelmiszeriparban és az energiabiztonság biztosításában működhet együtt a két ország.
A tárcavezető elmondta: 30 montenegrói diáknak ösztöndíjat ajánlanak fel, hogy magyar egyetemeken tanulhassanak.
Igor Luksic hangsúlyozta: Magyarország jól ismeri a nyugat-balkán térséget, ezért is különösen hálásak, amiért támogatja Montenegró euroatlanti integrációját.

Elkötelezettek az uniós tagság iránt

A montenegrói külügyminiszter hangsúlyozta: országa készen áll a NATO-csatlakozásra, és ezért készek mindent megtenni. Megemlítette, hogy reformokat hajtanak végre a jogbiztonság, a biztonságpolitika és a demokratikus intézményépítés területén.

Az EU-csatlakozási tárgyalások sebességét szerénynek ítélte, de – mint mondta – a montenegrói társadalom elkötelezett az uniós tagság elérése mellett.

Igor Luksic reményét fejezte ki, hogy a montenegrói és a magyar kkv-k kihasználják az Eximbank nyújtotta lehetőséget. Üdvözölte a közvetlen légi összeköttetés lehetőségét is, amely meglátása szerint növelheti a turizmust. Kiemelte a két ország közötti energetikai együttműködés jelentőségét is, és azt mondta: remélhetőleg az elkövetkező hetekben ennek konkrét eredményei is lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik