Belföld

Szijjártó: Magyarország és Lengyelország stratégiai partner

Bár a két ország között lehetnek megközelítésbeli különbségek, a legfontosabb kérdésekben mindig egyetértettek, és megtalálják a módját, hogy ez a jövőben is így legyen.

Mindezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter mondta a magyar-lengyel kapcsolatokról, miután Grzegorz Schetyna lengyel külügyminiszterrel tárgyalt. Nincs vita a két ország között a visegrádi csoport (V4) jelentőségéről, és arról, hogy Közép-Európa a jövőben is az európai növekedés motorja lesz – mondta Szijjártó Péter. Úgy vélte, Magyarország és Lengyelország abban érdekelt, hogy a V4 a lehető legszorosabb együttműködés legyen minden területen. Minden félnek nagyon előnyös a V4 és Németország közötti együttműködés is

Szijjártó Péter a tárgyalás témái között említette az energetikai kérdéseket. Kifejtette: fontos, hogy minden ország maga dönthesse el, milyen típusú energiahordozókkal és milyen arányban oldja meg az energiaellátását. Lényegesnek nevezte a kelet-nyugati mellett az észak-déli irányú infrastruktúra kiépítését. Az elmúlt évben 7 százalékkal nőtt a Magyarország és Lengyelország közötti kereskedelmi forgalom, és a gazdasági kapcsolatok további erősítése érdekében magyar kereskedőház nyílik Krakkóban, az Eximbank pedig csaknem 360 millió eurós hitelkeretet nyit a magyar és lengyel kis- és közepes vállalkozások együttműködésének ösztönzésére. Arról is megállapodott a két miniszter, hogy növelik a civil együttműködések támogatására fordítandó kormányzati forrásokat is.

Grzegorz Schetyna kiemelte: a magyar-lengyel barátság a közép-európai együttműködés alapja. Ugyan lehetnek esetleges ellentétek a külpolitikájukban, de a két ország mindig megtalálja a közös nevezőt – vélekedett. Kitért arra is, hogy megállapodtak: befogadják diplomáciai képviseleteikre a másik ország diplomatáját, ha annak az országnak nincs képviselete az adott helyen. Úgy vélte, ebben a tekintetben elsősorban Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában működhetnek együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik