Nagyvilág

Washinton: hívják vissza az orosz katonákat

A konfliktus békés megoldása felé tett "potenciálisan jelentős lépésnek" minősítette a minszki megállapodást a Fehér Ház, mindazonáltal a fegyverek és a katonák visszakívását kérte Oroszországtól.

“A mai megállapodás igazi próbája annak teljes és egyértelmű végrehajtása lesz, beleértve a harci cselekmények tartós beszüntetését és ukrán ellenőrzés helyreállítását az Oroszországgal közös határon” – szögezte le az amerikai elnöki hivatal csütörtöki közleményében, amely sürgette, hogy minden fél tartsa be az egyezségben vállaltakat.

A közlemény szerint “az Egyesült Államokat különösen aggasztja a harcok mai felerősödése, ami nincs összhangban a megállapodást szellemével“. A dokumentum méltatta az annak elérése érdekében Merkel német kancellár és Hollande francia elnök által tett erőfeszítéseket.

John Kerry amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte, hogy  Washington enyhítene azokon a szankciókon, amelyeket a kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt vezetett be Oroszország ellen, ha Moszkva tiszteletben tartja a két minszki megállapodást.     “Ahogy régóta mondjuk, az Egyesült Államok kész fontolóra venni az Oroszországra vonatkozó szankciók visszavonását, mihelyt maradéktalanul megvalósul a 2014 szeptemberi és a mostani minszki megállapodás” – írta közleményében az amerikai diplomácia vezetője.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik