Nagyvilág

Az amerikai és a német külügyminiszter újból az oroszokat bírálja

John Kerry amerikai külügyminiszter élesen,Franz-Walter Steinmeier, a német diplomácia vezetője visszafogottabban, de egyaránt Oroszországot bírálta. Kerry jelezte, reagálni fognak az orosz agresszióra.

Miközben Washington a kelet-ukrajnai konfliktus diplomáciai megoldására törekszik, nem fog szemet hunyni az orosz-ukrán határt átlépő orosz tankok és harcosok felett – közölte John Kerry amerikai külügyminiszter, és hozzátette, Ukrajna számára jelenleg az orosz agresszió jelenti a legnagyobb fenyegetést. Az ukrán államfővel, Petro Porosenkóval Kijevben folytatott csütörtöki tárgyalásait követően tartott sajtóértekezleten Kerry felszólította Moszkvát, hogy tartsa be a kelet-ukrajnai tűzszüneti egyezményt.

Kerry azt mondta, Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia elnök csütörtök délutáni kijevi látogatása rámutat arra, hogy az Egyesült Államok és európai szövetségesei Ukrajnával közös, egységes álláspontot képviselnek, s arra szólítják fel a Kremlt, haladéktalanul tegyen lépéseket a konfliktus rendezésére.

Az Egyesült Államok azt várja Oroszországtól, emelte ki Kerry, hogy vonja ki csapatait Kelet-Ukrajnából, és engedjen szabadon minden foglyot. Kifejtette ugyanakkor azt is, hogy az Egyesült Államok a kelet-ukrajnai válság békés, diplomáciai úton történő megoldására törekszik. “Nem keressük a konfrontációt Oroszországgal. Sem Porosenko elnök, sem az Egyesült Államok, sem az Európai Unió. Nagyon reméljük, hogy megváltoztatja politikáját a helyzet diplomáciai megoldása érdekében” – jegyezte meg. 

A tovább mélyülő ukrán válság miatt felpörgött diplomáciai esmények része, hogy Varsóban Franz-Walter Steinmeier lengyel kollégájával, Grzegorz Schetynával tárgyalt. A kelet-ukrajnai Mariupolban és Donyeckben lezajlott legutóbbi események visszalépést jelentenek az ukrajnai konfliktus rendezésében – jelentette ki közös sajtóértekezletükön Steinmeier.

„Különféle diplomáciai megközelítéssel igyekeztünk a konfliktus csillapodását elősegíteni, de a folyamatban keserű visszalépést kell tapasztalnunk” – fogalmazott Steinmeier. Az elmúlt napok fejleményeit Steinmeier az „éles konfliktushoz”való visszatérésnek minősítette. „Újból emberek halnak meg, újból civilek esnek áldozatul a szakadárok próbálkozásának, hogy befolyási övezetüket kiszélesítsék” – mondta a német külügyminiszter, hozzátéve, hogy a jelek szerint a szakadárokat Oroszország támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik