Nagyvilág

Orbán a magyar Putyin?

Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )
Orban-es-Putyin(960x640).jpg (orbán viktor, vlagyimir putyin, )

Ezzel a kérdésfelvetéssel írt cikket egy amerikai külpolitikával foglalkozó lap a magyar miniszterelnök határon túli magyarokkal kapcsolatos lépéseiről.

 A Foreign Affairs című amerikai külpolitikai szakfolyóirat internetes kiadásában a határon túli magyarok honosításának hatásával foglalkozott. A lap szerint “Orbán nem az irredentizmusra, hanem inkább a szavazatokra gondolt”, amikor a 2010-ben és 2012-ben elfogadott törvények értelmében magyar útlevelet és szavazati jogot adott a határon túli magyaroknak.

“Orbán kiterjeszti ugyan a demokratikus formák tiszteletben tartásának határait, de mindeddig még nem eresztette el teljesen az európai normákat. Hozzáállása a határokon túl élő magyarokhoz beleillik ebbe a mintába” – írták a Political Capital adataira támaszkodó, A magyar Putyin? című cikk szerzői.

“Eljátszadozik a puha revizionista politikával, ami nem egyedülálló, hiszen a kettős állampolgárság szavazati joggal gyakorlattá vált Horvátországban és Romániában is. De ezt elsősorban azért teszi, hogy otthon szavazatokat nyerjen, nem pedig hogy súlyos etnikai konfliktusokat gerjesszen. Eddig ez a stratégiája működött. De a kényes egyensúly könnyen felborulhat” – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik