Belföld

Orbán vejének volt üzlettársa kezeli a pályázati pénzeket

Czegher-Ildiko(960x640).jpg (Czéghér Ildikó)
Czegher-Ildiko(960x640).jpg (Czéghér Ildikó)

Czéghér Ildikó gondoskodik a „norvég botrány” miatt vizsgált svájci pénzek kifizetéséről is.

Másfél évig volt Tiborcz Istvánék családi cégének, az ES Hungary Kft.-nek egyik tulajdonosa Czéghér Ildikó, aki 2013 óta a Miniszterelnökséghez tartozó Széchenyi Programiroda operatív igazgatója – írja az Átlátszó. A szervezet a külföldi támogatások lehívásával és szétosztásával foglalkozik.

A Széchenyi Programiroda neve az Ökotárs elleni hadjáratban bukkant fel, az alapítvány ugyanis a norvéghoz hasonlóan a Svájci-Magyar Civil Alap pénzét is kezeli. Ez szintén szúrta a Miniszterelnökség szemét, így vizsgálódni kezdtek. Bár Svájc sem látta jelét annak, hogy az Ökotárs rosszul kezeli a pénzeket, leállították a kifizetéseket és a vizsgálat idejére a Széchenyi Programiroda vette át a kifizető szerepet.

A Széchenyi Programiroda a Miniszterelnökség egyik háttérintézménye, tehát Orbán vejének volt üzlettársa az após hivatalának háttérintézményében lett vezető – írja az oknyomozó portál.

Az ES Hungary Kft. 2009-ben lett tulajdonos abban az ES Holdingban, melyet Tiborcz István egy barátjával, Erdei Bálinttal alapított. A holdingnak 2009-ben 8,4 milliós árbevétele volt, de a következő évben a Közgép energetikai cége, az E-OS Energiakereskedő Zrt. bevásárolta magát Tiborczék vállalkozásába, ami E-OS Innovatív Energetikai Zrt., majd pedig Elios Innovatív Zrt. néven működött tovább. 2010-ben már 686 millió, 2012-re pedig 3 milliárd forintnál is több éves nettó árbevételt értek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik