Nagyvilág

Óriási várakozás előzi meg a Putyin-Merkel-Hollande-találkozót

A moszkvai Kremlben megkezdődött AngelaMerkelnémet kancellár, Francois Hollande francia államfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök hatszemközti találkozója. A csúcstalálkozón eldőlhet az ukrajnai béketerv.

Moszkvai útja előtt Berlinben a német kancellár úgy nyilatkozott, egyáltalán nem biztos, hogy sikerül a kijevi és moszkvai tárgyalások révén fegyvernyugvást elérni a válságövezetben. A kancellár hangsúlyozta, a tárgyalásokon nem semleges közvetítőként lépnek fel, hanem “német, francia és mindenekelőtt az európai érdekek” védelmében. 

Hollande Párizsban, az orosz fővárosba indulása előtt azt mondta: “Mindenki tisztában van azzal, hogy az első lépésnek a fegyverszünetnek kell lennie, de az nem lehet elég, és átfogó rendezést kell elérnünk”

Petro Porosenko ukrán elnök péntekre virradóra tájékoztatott a német kancellárral és a francia államfővel öt órán át folytatott csütörtöki tárgyalásáról. Az elnöki hivatal közleménye szerint mindhárom fél a tavaly szeptemberi minszki megállapodás betartását szorgalmazta. Sürgették az azonnali tűzszünet megteremtését, a külföldi csapatok és nehézfegyverek kivonását Kelet-Ukrajnából, az orosz-ukrán határ lezárását és a hadifoglyok elengedését

Ajánlott videó

Olvasói sztorik