Nagyvilág

Kína felhúzta magát Obama imareggelijén

dalai-lama-a-nemzeti-imareggelin(960x640).jpg (dalai láma)
dalai-lama-a-nemzeti-imareggelin(960x640).jpg (dalai láma)

A dalai lámát Kína ellenségének tekintik, így barátságtalan lépésnek tartják, hogy Obama „jó barátjának nevezte. Az imareggelin ugyancsak részt vevő Gattyán Györgyöt elleni tiltakozásról egyelőre nem lehetett hallani.

“Ellenezzük, hogy bármely külföldi ország fogadja a dalai lámát, illetve hogy bármely ország beleavatkozzon Kína belügyeibe” – jelentette ki sajtóértekezletén a kínai külügyminisztérium szóvivője. “A dalai láma politikai száműzött, aki a vallás leple alatt régóta Kína-ellenes szakadár tevékenységet folytat” – tette hozzá, ismét elmondva Kína hajthatatlan álláspontját az általa megszállt Tibet Indiában élő vallási vezetőjével kapcsolatban.

Obama bizalmasa a dalai láma jobbján

A Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség az imareggelit megelőzően figyelmeztette az amerikai elnököt, hogy ne találkozzon külön is a dalai lámával. Az Egyesült Államok elnöke a korábbi tárgyalásokkor kijelentette, hogy Tibetet a Kínai Népköztársaság részének tekinti, és nem támogatja a régió függetlenségét.

A washingtoni Fehér Ház e figyelmeztetés után hangsúlyozta, hogy nem tervez négyszemközti találkozót, és Obama ennek megfelelően az imareggelin csak üdvözölte a buddhista vallási vezetőt. Viszont az elnök különleges figyelmének megnyilvánulása volt, hogy az ő egyik legbizalmasabb tanácsadója, Valerie Jarrett ült a dalai láma mellett.

Gattyán is ott volt

Pénteken kiderül, hogy magyar részvevője is volt az eseménynek Gattyán György magyar üzletember személyében, akit az ország leggazdagabb embereként tartanak számon. Erről maga a Docler-cégcsoport tulajdonosa számolt be a Facebook-oldalán.

A Nemzeti Imareggelit minden évben megtartják Washingtonban 1953 óta. Mintegy 3500 vendég szokott részt venni rajta a világ több mint száz országából. A rendezvényt kongresszusi tagok szervezik, a politikai, társadalmi és üzleti elit tagjainak részvételével. Minden évben beszédet tart az amerikai elnök és egy meglepetésvendég, akinek személyét a rendezvény kezdetéig titokban tartják.

A Nemzeti Imareggelin először mutatkozott együtt nyilvános rendezvényen Barack Obama és a dalai láma, korábbi találkozóik zártkörűek voltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik