Nagyvilág

“Magyarország elsodródik Európától” – Orbán rendszerét bírálják a német lapok

Úgy tűnik, Putyin "nem demoratikus" modelljéhez közeledik Orbán Viktor - írtja a Frankfurter Allgemeine Zeitung Angela Merkel és a magyar miniszterelnök megbeszélése kapcsán.

Az ismert német lap több cikkében is foglalkozik Merkel budapesti látogatásával. Az újság Magyarország elsodródik Európától címmel közölte Reinhard Veser kommentárját, amely szerint Orbán Viktor az 56-os “népfelkelés” politikai hagyományának követőjeként tekint magára, mégis “úgy tűnik, hogy Putyin nem demokratikus modelljéhez közeledik”.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung cikke szerint a Nyugat az ukrán válságban “meglepően egységesen” lép fel Oroszországgal szemben, de az EU-ban néhány kormányfő  “nem igazán” akar a többiekkel tartani. Ebbe a csoportba tartozik Orbán Viktor is, aki “mintha elfelejtette volna saját történetét”, amely a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésén elmondott beszéddel kezdődött.

Orbán demokratikus választáson győzött – írja a lap -, de “vezetése alatt Magyarország kezd lesodródni a demokratikus útról”, és ugyan “távol van attól, hogy olyan legyen, mint Oroszország”, de mindaz, amit a kormányfő a kritikus sajtóról, a civilszervezetekről és az “illiberális demokráciáról” mond, “felkelti a gyanút”, hogy azt szeretné, ha Magyarország ott tartana, ahol Oroszország.

A Forradalom fűre lépés nélkül című írásban Stephan Löwenstein azt taglalja, hogy az Andrássy Egyetemen Merkel a rendezvényen a mondanivalóját “gondosan becsomagolta meleg hangú megnyilvánulásokba”, ugyanakkor a hallgatóság magyar része a kancellár szavait Orbán Viktornak szóló “alig leplezett figyelmeztetésként” érthette.

Az újság harmadik cikke Mint a fociban címmel közölte Stephan Löwenstein portréját Orbán Viktorról, amely szerint ugyan nagy parlamenti többsége kétségtelenül demokratikus legitimáción nyugszik, de ezt a többséget “arra használta fel, hogy ne csupán minden elérhető pozíciót követőivel töltsön be, hanem a párt tartós előnyére szolgáló módon átépítse Magyarország intézményrendszerét”.

A liberális Süddeutsche Zeitung Szükséges látogatás címmel közölte Stefan Braun kommentárját, aki kiemelte, hogy Merkel látogatásával “természetesen nem változott meg rögtön minden”, és azzal, hogy a magyar “titkosrendőrség undok módon megakadályozott” egy tüntetést, hű maradt “kellemetlen-autoriter” híréhez, mint ahogy Orbán Viktor is hű maradt magához, hiszen nem ígérte meg, hogy szakít “a demokráciát korlátozó, rideg politikájával”

A Handelsblatt Orbán, a kaméleon címmel közölt kommentárt Hans-Peter Siebenhaartól, aki szerint a magyar kormányfő kelet és nyugat között egyensúlyoz, “eljátssza a nagy európait”, ha számára az a hasznos, de a másik oldalon Oroszországnak “udvarol”, Merkel pedig Budapesten megpróbálta rávenni őt az EU irányvonalának követésére az ukrán válságban. Vlagyimir Putyin budapesti látogatásakor megmutatkozhat, hogy Orbán mennyire megbízható, olvasható a cikkben.

A Spiegel Online hírportál Látogatás Magyarországon – Merkel nem beszél világosan címmel számolt be a látogatásról, kiemelve, hogy a kancellár “visszafogottan fogalmazta meg bírálatát”, megmaradt a “kritikus utalásoknál” és a “művészien becsomagolt kritikus fejtegetéseknél”, amelyek valószínűleg nem voltak “különösebben fájdalmasak” .

Cseh, szlovák és francia lapok: Magyarország az EU “gyenge láncszeme”

A német lapok mellett francia sajtóorgánumok és a szomszédos országok újságjai is foglalkoztak az Orbán-Merkel találkozóval. A cseh Hospodárské Noviny úgy fogalmaz, hogy két hét múlva az “oszd meg és uralkodj turné” keretében Vlagyimir Putyin orosz elnök látogat Budapestre. “Magyarország nem vált fontos diplomáciai kereszteződéssé, de úgy a németek, mint az oroszok is megérezték, hogy az ország az unió gyenge láncszeme” – írják.

A szlovák Sme cikke szerint a német kancellár és a magyar kormányfő közös sajtótájékoztatóján “fagyos hangulat uralkodott”, de elmaradt a nyílt kritika, amelyben sokan reménykedtek.

A pozsonyi Pravda Merkel látogatásával kapcsolatban kiemeli, hogy csalódottak lehetnek a magyar kormány legradikálisabb kritikusai, mivel Angela Merkel látogatása során nem igazolódtak be túlzott elvárásaik, a német kancellár budapesti útja nem végződött botránnyal.

A francia baloldali Libération meglehetősen keményen fogalmaz, amikor azt írja, hogy az olyan országoknak a vezetőin kívül, mint például Azerbajdzsán vagy Türkmenisztán, mostanában európai politikus ritkán fordul meg Budapesten, mert “senki nem akar együtt mutatkozni Orbánnal, egy nacionalista populista jobboldali vezetővel és miniszterelnökkel, aki 2010-es hatalomra lépése óta valamennyi demokratikus intézményt megzabolázott: a közmédiát, az alkotmánybíróságot, az ügyészséget”.

A hazai napilapok Merkellátogatással kapcsolatos kommentárjait ebben az anyagunkban olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik