Belföld

Így látták a napilapok a Merkel-látogatást

A politikai napilapok mindegyike megemlítik a kritikus felhangokat, de persze nem mindegy, hogy a címben vagy csak a hátsó oldalakon - mindkettőre volt példa.

A Magyar Nemzet és a Magyar Hírlap mintha összebeszélt volna a címadásban, és történelmi távlatokba, az idő folyamába igyekeztek belehelyezni a Merkel-látogatást.

Míg a Magyar Hírlap a jelen és a jövővel operált (Orbán Viktor: Németország a magyar jelen és a jövő része), addig a Magyar Nemzet a múltat és a jövőt kötötte össze. (Közös a múlt, közös a jövő).

A két lap között jelentős különbséget jelent, hogy míg a Magyar Hírlapban a címlapon nem említenek semmilyen negatív felhangot a látogatással kapcsolatban, és a címlapképnél is a konzervatív kézcsókot tették ki, addig a Magyar Nemzetnél megjelennek a negatív üzenetek is.

Simicska Lajos lapjában a kissé értetlenkedő összenézős közös Orbán-Merkel-fotón a címlapos szöveg utolsó hasábjában szövegileg is előkerül a burkolt kritika, amit Merkel fogalmazott meg. Mint írják, a nemzetközi sajtótájékoztatón és az Andrássy Egyetemen tartott beszédében is megjelent a nézetkülönbség Orbán illiberális államról vallott nézeteiről, és megemlítik, hogy a német kancellár a kiszámítható gazdaság, a civil társadalom és a független média fontosságára is felhívta a figyelmet.

A Népszabadság és a Népszava is a nemzetközi sajtótájékoztató azon képét használta, amikor az illiberális demokráciáról vallott egyet nem értés jelent meg a két politikus arcán. A Népszava címe szerint Leckét kapott a demokráciából Orbán, míg a Népszabadság szerint Angela Merkel azt üzente: Kiszámítható gazdaságot, liberális demokráciát.

Ennek megfelelően a két jobboldali sajtóorgánummal szemben ezen lapoknál megfordult a hangsúly, és először az kritikák és a nézetkülönbségek kerültek előre, míg az ukrán helyzet és a gazdasági kapcsolatok elemzését a későbbi kifejtős szövegrészbe tették.

Míg a lapokban csak a hangsúlyok kezelése volt eltérő, addig a köztévé híradójában az illiberális demokráciáról szóló vitát is egészen furcsán kezelték. A szerkesztők ugyanis a nemzetközis sajtótájékoztatón felvetett kérdést egész egyszerűen kihagyták az anyagból, és helyette Merkel egy sokkal finomabb megjegyzését említették meg, amit viszont a fideszes képviselő, Gulyás Gergely szavaival ellensúlyoztak, amely szerint a liberalizmus azért fontos a német kancellárnak, mert korábban liberális párttal volt koalícióban.

Angela Merkel és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatójának legérdekesebb részleteit, valamint a német kancellár látogatásának további pillanatait ebben a videóban nézheti meg:

Olvasói sztorik