Nagyvilág

Tálibok fogtak el egy ISIS vezért

Abdul Rauf Khadimot iszlámellenes tevékenységgel is megvádolták az afgánok.

Újabb bizonyíték a közel-keleti dzsihádista szervezetek rivalizálásának kiéleződésére: elfogták a tálibok szerdán Abdul Rauf Khadim mollát, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik toborzóját, és negyvenöt követőjét szerdán az afganisztáni Helmand tartomány Kajaki régiójában.

A hírt maga Abdul Rahim Akhund molla, tálib kormányzó jelentette a Pajhwok Afgán Hírügynökségnek, de az afgán hatóságok egyelőre nem erősítették meg. Az elfogott Khadim korábban az Egyesült Államok foglya volt Guantanamón, de 2007-ben szabadon engedték – írja Breitbart.

A vallási fanatikus tálibok azzal vádolják az ugyancsak fundamentalista ISIS vezért, hogy „Afganisztáni Iszlám Emirátus” ellensége, aki „iszlámellenes cselekményekben vett részt”. A tálib vezető szerint Khadim embereket akart toborozni a Afganisztánban: az embereknek azt mondta, hgy Omar molla (a tálibok szellemi vezetője) halott, így ideje, hogy követői az Iszlám Államhoz csatlakozzanak. Abdul Rauf Khadim, és emberei sorsáról tálib vallási vezetők döntenek majd.

 Pakisztáni tálibok esküsznek hűséget az ISIS-nek (fotó: Twitter)

Khadim korábban maga is a tálibokhoz tartozott, de valamiért kegyvesztetté vált, ezért az Iszlám Államhoz csatlakozott. Pakisztáni tálibok egy csoportja január elején csatlakozott az ISIS-hez. Shahidullah Shahid, a pakisztáni tálibok korábbi szóvivője akkor azt nyilatkozta: „Mint tudjátok a legtöbben hűségesküt tettünk a Kalifátus előtt, és most bemutatjuk kollektív fogadalmunkat” – majd a csoport lefejezett egy pakisztáni katonát.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik