Nagyvilág

Az Iszlám Állam Egyiptomban gyilkolt

Az Iszlám Állam egyiptomi szárnya, az Anszár Beit al-Makdisz jelentkezett a Sínai-félszigeten elkövetett összehangolt csütörtöki terrortámadás végrehajtójaként. Legalább 26 embert öltek meg.

Elsősorban rendőrségi és katonai célpontokat támadtak fegyveresek a félsziget északi részén, legalább 26-an meghaltak, főleg katonák, 62 ember megsebesült, köztük kilenc civil. Biztonsági tisztségviselők azt mondták, ez volt az eddigi legösszehangoltabb támadás a térségben. 

Autóba rejtett pokolgépet robbantottak egy katonai bázisnál, és aknavetőkkel támadtak egy katonákat elszállásoló hotelre, egy rendőrklubra és több tucat ellenőrzőpontra. A támadásokat a Gázai övezettel határos, hosszú ideje instabil Észak-Sínai tartomány három településén követték el, köztük el-Arís tartományi székhelyen, valamint a gázai határátkelőnek otthont adó Rafahban – közölte a távirati iroda. 

A Sínai-félsziget északi részén az utóbbi időben számos támadást követett el az Anszár Beit al-Makdisz dzsihadista szervezet beduin törzsek és a biztonsági szervek tagjai ellen. A terrorcsoport nemrég felvette a Vilájat Színá (Sínai tartomány) nevet, és hűséget fogadott a Szíriában és Irakban hatalmas területeket uraló Iszlám Állam vezetőjének, Abu Bakr al-Bagdadinak. A csoport egy Twitter-üzenetben közölte csütörtök este, hogy embereik hajtották végre a támadássorozatot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik