Nagyvilág

Juncker: nem lehet szó a görög adósság eltörléséről

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte: megállapodások lehetnek az adósság kérdésében, de az eurózóna nem fogadja el annak eltörlését.

“Tiszteletben tartjuk a görögországi választásokat, de Görögországnak is tisztelnie kell másokat, Európa többi részének közvéleményét és képviselőit” – mondta az Európai Bizottság elnöke a francia Le Figarónak adott interjújában. Juncker szeretné, hogy Görögország “konstruktív szereplője legyen” az eurózónának és az Európai Unónak.

Juncker elmondta, hogy már hétfőn, a választások másnapján beszélt az új görög miniszterelnökkel, Alekszisz Ciprasszal, aki a győztes radikális baloldali Sziriza párt elkökeként alakított kormányt. “Azt mondta, hogy nem veszélyt, hanem kihívást jelent Európa számára. Erre válaszoltam én azt, hogy Európa sem veszély Görögország számára, hanem kihívás” – mondta Juncker.

“Alekszisz Ciprasz esküszik arra, hogy Görögország nem fogadja el többé a megszorításokat. Az euróövezet országai erre meg azt válaszolják, hogy nem lesz több hitel, ha Görögország eltér a kötelezettségvállalásaitól” – fűzte hozzá. Juncker szerint egyébként “nem a kampányban elhangzottakra kell reagálni, hanem egy kormányprogramra”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik