Nagyvilág

Letette hivatali esküjét Alekszisz Ciprasz

Ciprasz Görögország eddigi legfiatalabb miniszterelnöke, esküjéből elhagyta a vallásos utalásokat

Az elnöki hivatalban tartott rövid ceremónián Ciprasz ígéretet tett arra, hogy tiszteletben tartja a görög alkotmányt és megvédi a görög nép érdekeit. Személyében először került a szociáldemokratáktól balra álló párt vezetője az athéni kormány élére, egyben ő Görögország történetének eddigi legfiatalabb miniszterelnöke. A politikus rendhagyó módon kék öltönyben, nyakkendő nélkül jelent meg az eskütételen, s az eskü szövegéből elhagyta az egyébként szokásos vallási utalásokat.

A miniszterelnököt alakuló ülését követően, tíz napon belül az új parlamentnek is meg kell erősítenie hivatalában, ez a szavazás azonban csak formaságnak számít. Ciprasz előzőleg bejelentette: kormánya újratárgyalja a Görögországnak nyújtott nemzetközi pénzügyi segély feltételeit, hogy azok “igazságosak és mindkét fél számára előnyösek legyenek”, mindazonáltal el akarja kerülni “a kárt okozó összeütközést” Athén európai partnereivel.

Egyetlen közös pont

Noha vasárnapi választást a Sziriza fölényesen megnyerte, nem szerzett abszolút parlamenti többséget. A parlamentbe szintén bekerült jobboldali Független Görögök (ANEL) párt vezetője, Pánosz Kammenosz hétfőn az eskütételt megelőzően bejelentette: koalíciós megállapodást kötnek a Szirizával.

A Sziriza a szavazatok 36,3 százalékát nyerte el a választáson, ami 149 mandátumot jelent, kettővel kevesebbet az abszolút többségnél a 300 tagú parlamentben. A Független Görögök 4,8 százalékot kaptak és ezzel 13 mandátumhoz jutottak.

Az ANEL az eddigi vezető kormánypártból, a konzervatív Nea Dimokratiából vált ki. Elemzők rámutatnak: az ANEL és a Sziriza programja közötti egyetlen hasonlóság, hogy mindkét párt nagyon határozottan a megszorító politika folytatása ellenében foglalt állást. Az APA osztrák hírügynökségnek nyilatkozó politológus, Mihálisz Szpurdalakisz rámutatott, hogy míg a Sziriza programja a görög kommunistákéhoz áll a legközelebb, addig az ANEL “nagyon erős nacionalista felhangokkal” politizált a kampányban.

Az ANEL a választási kampányban egyebek mellett az országban illegálisan tartózkodó bevándorlók kiutasítását követelte, ezzel szemben a Sziriza pártolja a bevándorlást. A külpolitikában a Független Görögök keményvonalas álláspontot képviselnek mind a Görögország és Törökország közötti Égei-tengeri területi vitában, mind pedig a Macedónia volt jugoszláv tagköztársaság névhasználatával kapcsolatos görög-macedón diplomáciai vitában.

Az Athéni Egyetem professzora kétkedését fejezte ki a koalícióval kapcsolatban. Mivel a Szirizát csak két parlamenti mandátum választja el az abszolút többségtől, a kormányalakításhoz pedig elegendő az egyszerű szavazattöbbség is, egy koalíciónak “semmi értelme sincs” – mondta.

A kormány névsorát várhatóan kedden jelentik be. A pénzügyminiszteri tisztség várományosa a Reuters hírügynökségnek a Sziriza köreiből származó értesülése szerint Jánisz Varufakisz közgazdász.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik