Gazdaság

Ciprasz szakítani akar a megszorítások politikájával

alekszisz ciprasz (alekszisz ciprasz, görögország, )
alekszisz ciprasz (alekszisz ciprasz, görögország, )

Kemény meccs áll az új görög kormány előtt. Az eurozónában úgy vélik, rossz üzenet lenne a többi válság sújtotta ország számára, ha enyhítenének a görögöket fojtogató megállapodáson.

Az újonnan megválasztott miniszterelnök, Alekszisz Ciprasz vasárnap megígérte, hogy véget ér öt évi megszorítás, „megalázkodás és szenvedés”, amit a hitelezők kényszerítettek Görögországra. A szavazatok 99 százalékos feldolgozottsága mellett a radikális baloldali Sziriza 149 helyet szerzett a 300 fős parlamentben, 36,3 százalékos eredményével 8,5 százalékponttal megelőzve az addig kormányzó konzervatív Új Demokráciát.

A várakozások szerint Ciprasz a Független Görögök párttal léphet koalícióra, akik hozzájuk hasonlóan az EU- és IMF-megszorítások felszámolását tűzték ki célul. Az eurozóna első olyan kormánya jöhet létre, ami nyíltan szembemegy azzal a költségvetési szigorral, amit a mentőövért cserébe róttak ki az országra – írja a Reuters.

„Görögország maga mögött hagyja a katasztrofális megszorításokat, a félelmet, az autoritarianizmust” – mondta Ciprasz az Athénban összegyűlt ünneplő tömegnek. A Sziriza véleménye szerint az eurozónában olyan politikát kell támogatni, ami a növekedést segíti és nem a kiadásokat fogja vissza.

A hatalmas megszorítások és súlyos adóemelések az elmúlt években elmélyítették a válságot, 25 százalék fölé emelték a munkanélküliséget és milliókat taszítottak szegénységbe. „Reménykedünk, hogy teljesülnek a várakozásaink” – mondta egy 47 éves tanár. „Hétfőn az iskolában ugyan nem foglalhatunk állást és nem kommentálhatjuk a győzelmet, de mosolyogva megyünk be” – tette hozzá.

A pénzpiacok feszülten reagáltak Ciprasz győzelmére, aki ígéretet tett arra, hogy újratárgyalja a görög adósságmegállapodásokat. Ez konfliktushoz vezethet az eurozóna többi kormányával, akik éppen nagyobb szigort szeretnének elérni. Németország figyelmeztette a görögöket, hogy tartaniuk kell magukat a 240 milliárd eurós mentőövért cserébe született megállapodáshoz, ami megmentette az országot az államcsődtől, komoly áldozatokért cserébe.

Ciprasz elmondta, hogy együtt fog működni az eurozóna tagállamainak vezetőivel egy „tisztességes és kölcsönösen előnyös megállapodás” elérése érdekében, de a görög nép az első. „Mindenekelőtt vissza kell szereznünk országunk és népünk méltóságát” – közölte a miniszterelnök, aki megígérte, hogy megtartják Görögországban az eurót és némileg visszafogottabban nyilatkozott, mint korábban, de győzelme mindenképpen bátorító lehet Európa-szerte a megszorítást ellenző pártoknak, köztük a spanyol Podemosnak.

A Sziriza győzelme olyan mainstream politikusokat is megerősíthet, mint Hollande vagy Renzi, akik azzal érvelnek, hogy a megszorítások nem hoztak gazdasági növekedést, amire viszont szüksége van Európának, hogy talpra álljon a pénzügyi válságból. A finn külügyminiszter, Erkki Tuomioja azt mondta, a győzelem pofon az európai jobboldali gazdaságpolitikának, amely nyomán a hangsúly áthelyeződhet a növekedésre és a foglalkoztatottságra.

Ciprasz az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és az IMF trojkájával kötött megállapodás újratárgyalását ígéri azzal a szándékkal, hogy leírhassák Görögország 320 milliárd eurós adósságának egy részét, ami a GDP több mint 175 százalékát teszi ki. Ezzel második helyen állnak Japán mögött.

A Németországban kormányzó konzervatív párt egyik tisztségviselője elmondta: Európa nem fogadhatja el a megállapodás felpuhítását, ezzel nagyon rossz üzenetet küldenének a többi válság sújtotta országnak. Ciprasz ezzel szemben el akarja érni a minimálbér emelését, a szegény családok részére az energiaárak csökkentését, az ingatlanadó csökkentését, valamint a nyugdíjak és a közszférában dolgozók bérének visszaállítását. Eközben nyáron mintegy tízmilliárd eurónyi görög adósság fog lejárni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik