Nagyvilág

Norvég börtönben ülne a túszejtő magyar mentős

Nem kért konzuli védelmet az a magyar mentős, aki tavaly decemberben túszul ejtett egy szállodai alkalmazottat Oslóban. A férfi enyhébb ítéletre számíthat, ha Norvégiában tölti le büntetését.

Az állásából elbocsátott mentős munkát keresni ment Norvégiába. Tavaly december közepén ejtett túszt az oslói Hotel Royal Christiania szállodában: megkötözte a szobalányt, utána fenyegetőzött késsel és elektromos sokkolóval, valamint kilátásba helyezte, hogy távirányítással bombát hoz működésbe. A férfi szabad távozást, egymillió eurót – azaz 306 millió forintot – és egy autót követelt.

A Bors az esettel kapcsolatban a külügyi tárcát kérdezte, van-e fejlemény a mentős ellen folyó eljárásban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium válasza szerint: „Az érintett továbbra is Norvégiában tartózkodik, jelenleg előzetes letartóztatásban. Bírósági tárgyalásra a nyomozás lezárása után kerülhet sor, melynek időpontja egyelőre nem ismert. A magyar állampolgár továbbra sem kért konzuli védelmet” – írta válaszában a minisztérium.

Magyar György ügyvéd szerint a férfi tettéért itthon tíztől húsz évig terjedő vagy akár életfogytigalni szabadságvesztést is kaphatna, mivel cselekedete terrorcselekménynek is minősülhet. Ezzel szemben a norvég jogrend enyhébb, ott például nincs életfogytiglan. 

Érdekes azonban, hogy Norvégia börtönei zsúfoltságát enyhítendő Hollandiába “exportálna” rabokat. A norvég kormánynak azonban még sok kérdésben egyeztetnie kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik