Nagyvilág

Hollandiába küldenék a norvég börtönök rabjait

Nem ez lenne az első ország, ahonnan fogadnak rabokat, a belgáknak is adna bérbe cellákat.

Börtönei zsúfoltságának enyhítése érdekében Norvégia börtöncellák bérléséről és elítéltek “exportálásáról” egyeztet a holland kormánnyal.

Vidar Brein-Karlsen, a norvég igazságügyi tárca szóvivője kedden elmondta: számos gyakorlati kérdésben meg kell még állapodni ahhoz, hogy Oslo férőhelyeket tudjon bérelni a holland börtönökben. Egyeztetésre vár többek között az, hogy a rabokra majd holland börtönőrök vigyáznak-e, illetve hogy milyen gyakran látogathatják a külföldre szállított elítélteket a Norvégiában maradt hozzátartozók.

A szóvivő közölte: a skandináv országban jelenleg 1300 ember vár arra, hogy megkezdje börtönbüntetése letöltését. Hozzátette: egyelőre nem döntöttek arról, milyen őrizeteseket küldenének Hollandiába, de annyi biztos, hogy az olyan veszélyes rabok, mint például a 2011-ben 77 emberrel végző Anders Behring Breivik, Norvégiában maradnának. Brein-Karlsen megjegyezte, hogy Hollandia már évek óta bérbe ad cellákat a szomszédos Belgiumnak.

A börtöncellák bérléséről körvonalazódó norvég-holland megállapodás a norvég börtönök felújítását célzó terv része. A renoválás összköltségét 4,4 milliárd norvég koronára (közel 172 milliárd forintra) becsülik. A tervről még idén szavaz a parlament.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik