Nagyvilág

Engedett a Facebook a török cenzúrának

török tüntetés (török tüntetés)
török tüntetés (török tüntetés)

Több olyan oldal elérését is letiltották, melyen Mohamed prófétára nézve sértő tartalom volt.

Vasárnap egy ankarai bíróság közölte: elrendeli a Facebook teljes letiltását Törökországban, ha az üzemeltető nem teszi elérhetetlenné a Mohamed prófétát sértő oldalakat. A Facebook kevesebb mint 24 óra alatt lépett és számos oldal elérését korlátozta a törökországi felhasználók számára – írja a Mashable.

Két hete a Twitter is behódolt a török kormánynak. A kabinet tisztségviselői azt követelték, hogy tiltsák le egy török újság teljes fiókját, melyen keresztül hírszerzési dokumentumokat tettek közzé. A szolgáltató végül nem törölte a fiókot, de a kérdéses bejegyzéseket elérhetetlenné tették.

Törökország a második helyen áll azon a listán, mely azt gyűjti össze, hogy hol hány tartalmat blokkoltak a Facebookon. Néhány hete Mark Zuckerberg Facebook-vezér még arról beszélt, hogy a közösségi portált olyan helynek kell megtartani, ahol az emberek szabadon beszélhetnek. „A Facebook mindig egy olyan hely volt, ahol az emberek megoszthatják nézeteiket és véleményüket, bárhol legyenek a világon” – írta Zuckerberg a Charlie Hebdot ért párizsi merénylet után. Hozzátette, hogy követik a törvényeket minden országban, de egy kormánynak vagy szervezetnek sem hagyják, hogy megszabja, mit oszthatnak meg az emberek.

Adrian Shahbaz, a Freedom House internetszabadsággal foglalkozó kutatója a Mashable-nak elmondta: a kormányok a karikatúrák betiltásával elterelik a figyelmet valódi céljukról, a rájuk nézve kínos információk terjedésének megakadályozásáról. Tavaly Törökországban két hétig blokkolták a Twittert és több mint két hónapig a Youtube-ot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik