Nagyvilág

Ausztria szigorít a menekültügyi eljáráson

A jövőben gyorsabban kell lefolytatni az eljárást és nem lehet halasztást kérni. A belügyminiszter július elsején léptetné életbe a változtatásokat.

A tervezett csomag főbb pontjai szerint a menekültügyi eljárásokat tíz napon belül le kell folytatni, és az érintettnek akkor is el kell hagynia az országot, ha a döntés ellen fellebbezést nyújtott be. A gyorsított eljárást például a biztonságos származási országokból érkezők esetében alkalmazható, mint Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Montenegró vagy Albánia. Ezen országok esetében tavaly csaknem 2708 kérvény érkezett be, a belügyminiszteri számítások szerint ez a szám idén ötezerre fog növekedni.

A tárcavezető szerint ezek az emberek a háborús menekültek elől veszik el a helyet, akiket egyre nehezebb rendes körülmények közé elhelyezni. A gyorsított eljárás alkalmazható még hamis személyi adatok vagy utazási dokumentumok előfordulása esetén, illetve ha alapos a gyanúja áll fenn annak, hogy a kérvényező veszélyt jelent az ország biztonságára vagy nem járul hozzá az ujjlenyomatos mintavételéhez.

A tervezet szerint kedvezőtlen döntés esetén az érintettek elesnek az alapellátásra, a lakhatásra, egészségügyi ellátásra vonatkozó jogosultságoktól is.

Az osztrák tartományoknak január végéig kell betölteniük a menekültbefogadási kvótájukat. Eddig Stájerország, Bécs és Alsó-Ausztria teljesítette az előirányzott számokat, Bécs pedig azt 124 százalékkal meg is haladta. A többi régió mintegy 90 százalékon áll, leginkább pedig Tirol maradt el, 82 százalékos befogadási kvótával.

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a benyújtott menedékkérelmek száma Ausztriában. 2013-ban csaknem 18 ezret, tavaly nagyjából 28 ezret adtak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik