Belföld

Egy év alatt duplájára nőtt a menedéket kérők száma

menekultek(210x140).jpg (menekültek)
menekultek(210x140).jpg (menekültek)

Magyarországon a menedékkérelmeknek csaknem 99 százalékát elutasítják.

Egy év alatt több mint duplájára nőtt a benyújtott menedékjogi kérelmek száma Magyarországon, 19 ezerről 42 ezerre – közölte a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója. A novemberi adatok szerint Svédországban 7,78 volt az ezer lakosra jutó menedékkérők száma, utána hazánk jön 2,9-cel.

Végh Zsuzsanna megemlítette, hogy a válságövezetekben romlott a biztonsági helyzet, sokan pedig a gazdasági nehézségek miatt indulnak útnak. Törökország felől, Szerbián keresztül hazánkba érkeznek a migránsok, ez a legjelentősebb útvona, másrészt Románián és Ukrajnán keresztül. Gazdasági ok miatt jellemzően Koszovóból érkeznek, ők teszik ki a menedékkérők felét.

Magyarország tranzitország, nem ide indulnak a kérelmezők, csak rajtunk keresztül vezet az út céljukhoz. Védelemben csak a kérelmezők alig több mint egy százalékát, 503 főt részesítették tavaly.

Kérdésre válaszolva a főigazgató kifejtette, hogy újra kell gondolni azon menekültek kérdését, akik nincsenek üldöztetésnek kitéve. A biztonságos országokból érkezőknél más normákat lehetne alkalmazni, gyorsított eljárással vagy a területen maradás jogának korlátozásával kellene elérni, hogy a kérelmet alaptalanul benyújtók ne élvezhessenek a védelemben részesülőknek járó kedvezményeket, a rendelkezésre álló forrásokat a valódi védelemre szorulókra fordíthassák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik