Nagyvilág

Oroszország a civilek bebörtönzéséről törvénykezik

Az Amnesty International (AI) szerint a „nemkívánatos nemzetközi szervezetekről" szóló törvénytervezettel a hatóságok megpróbálnak visszaszorítani minden nyílt kritikát.

A jogszabály homályos definíciót vezet be, amely szerint „nemkívánatos szervezet” „egy nemzetközi szervezet amely fenyegetést jelent az állam biztonságára és védelmi kapacitására, a közrendre vagy a közegészségre” – írja az AI magyar honlapján. A törvény felhatalmazza a Főügyészt, hogy eldöntse, mely szervezetek „nemkívánatosak”, és keményen is büntetheti is azokat. „A törvény megfogalmazása lehetővé teszi, hogy önkényes döntések szülessenek” – jelentik ki.

Az új szabályozás szerint az egyik büntetési opció az lenne, hogy megtiltják a szervezeteknek, hogy irodát nyissanak, a náluk dolgozó orosz állampolgárok pedig komoly pénzbüntetést és akár 8 év börtönbüntetést is kaphatnak. A külföldi munkavállalókat az országba való belépés megtiltásával büntetnék.

Hozzáteszik: a tervezetet még kétszer fogják megvitatni, mielőtt Vlagyimir Putyin elé kerülne aláírásra, az elnöki szignó azonban már csak valószínűleg formalitás lesz. Szergej Nikitin, az AI moszkvai irodájának vezetője emlékeztetett: voltak már olyan idők, amikor az alapvető szabadságjogokat fenyegető ötleteket maga a parlament juttatta érvényre „drákói törvényekké fejlesztve őket, így elzárva minden lehetőséget az eltérő vélemények és a civil kontroll elől. Sajnos ezeket a jogokat már nem lehet biztosra venni Oroszországban.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik