Belföld

Magyarországra jöhet Putyin propagandatévéje

lovas istván (lovas istván)
lovas istván (lovas istván)

A botrányairól elhíresült Lovas István számolt be a döntésről. Az oroszok nem tudnak erről.

A Magyar Nemzet volt publicistája és brüsszeli tudósítója szeptemberben tett közzé Facebook-oldalán egy bejegyzést, melyben arra kérte Vlagyimir Putyint, hogy hozza létre az orosz RT hírcsatorna magyar nyelvű adását. A publicista „brutális elhallgattatásnak” nevezte, hogy például a Hezbollah terrorszervezet csatornája, a libanoni al-Manar, vagy az iráni Press TV (melyet Lovas kitűnő, tárgyilagos adásnak nevez) csak interneten érhető el Európában. „Finanszírozni egy ilyen adót Önöknek semmiség lenne, főként úgy, hogy még egy picit megemelnék a földgáz árát azon országoknak, amelyek a leghangosabban kiabálnak országa elleni szankciókért” – írta Lovas Putyinnak.

Lovas, aki feltehetően pozícióra is pályázik a csatornánál, még Szenteste napján írta Facebookján, hogy januárban „hatalmas jelentőségű” bejelentés várható. „Rendkívüli ajándékról szóló hír, amelyből mindenki részesedni fog” – közölte. Most csütörtökön pedig bejelentette, hogy megszületett a döntés: lesz az RT-nek magyar adása.

 

Az Index közben megkereste az RT sajtóosztályát, ahonnan arról tájékoztatták őket, hogy nem tudnak semmit erről, szerintük egyáltalán nincs is tervben ilyesmi.

Lovast szeptemberben küldték el a Magyar Nemzettől. A publicista munkásságához tartozik, hogy korábban – saját bevallása szerint egy üveg bor és két kupica pálinka után – levelet írt a Magyarországon tartózkodó külföldi tudósítóknak „Idefigyeljetek, szarfejek” megszólítással, melyben konkrétan megkérdezi tőlük, hogy „miért nem mennek a picsába” vagy „esznek szart”. Szeptemberben – már miután elküldték a Magyar Nemzettől – az Európai Parlamentből is kitiltatta magát, mert sajtóakkreditációját arra akarta felhasználni, hogy művért adjon át az egyik liberális képviselőnek, ami a palesztin gyerekek vérét jelképezi. Azt a bravúrt is elkövette, hogy a világon egyedüliként „sikerült információhoz jutnia” a Bilderberg-csoport titkos üléséről, melyről magabiztosan állította, hogy az hangzott el, hogy hamis vádakat koholnak majd a magyar választások tisztaságával kapcsolatban.

Az RT több munkatársa is élő adásban kelt ki annak műsorpolitikája miatt. Az egyik műsorvezető az ukrajnai orosz beavatkozás kapcsán kijelentette: nem tud részt venni Putyin cselekedeteinek tisztára mosásában, miután utasításba kapta, hogy az elkergetett ukrán elnök ellenzékét fasisztának kell beállítani. Másik kollégája, aki egyébként az amerikai beavatkozásokat is elítélte, kijelentette: nem hajlandó mentegetni Putyin akcióit.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik