Nagyvilág

Obama nem fogadja az izraeli miniszterelnököt

Szokatlan lépés, hogy a képviselőházi elnök meghívására érkező Netanjahut nem fogadják a legmagasabb szinten.

Bernadette Meehan, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője bejelentette, Obama azért nem invitálja meg az Ovális irodába Benjámin Netanjahut, mert “kerüli a látszatát” annak, hogy befolyásolni kívánná a szintén márciusban esedékes izraeli parlamenti választásokat.

John Kerry amerikai külügyminiszter Jen Psaki, a diplomáciai tárca szóvivője szerint szintén nem fogadja majd az izraeli vendéget. Psaki a Fehér Házéval megegyező érveléssel támasztotta alá a döntést.

A washingtoni elhatározás rendkívül szokatlan, mert az Egyesült Államokkal szoros szövetségben álló Izrael Washingtonba látogató vezetőinek rendszerint megadják a lehetőséget az elnökkel való találkozásra.

Netanjahu Boehner általi meghívásáról a Fehér Házat előzetesen sem a kongresszus, sem az izraeli kormány nem tájékoztatta. Harry Reid, a szenátusi demokrata kisebbség vezetője csütörtökön elmondta, hogy republikánus kollégái vele sem konzultáltak arról, hogy meghívják-e az izraeli miniszterelnököt egy, a kongresszus két háza előtti felszólalásra.

Reid ugyanakkor üdvözölte, hogy Netanjahu beszédet mond majd a törvényhozásban, amelynek témája a radikális iszlám és az Irán jelentette fenyegetés lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik