Nagyvilág

Rég nem volt ennyire népszerű Obama

Az amerikai gazdaság helyzetének javulása miatt 50 százalékosra erősödött Barack Obama elnök támogatottsága - derült ki a The Washington Post (WP) napilap és az ABC televízió hétfőn nyilvánosságra hozott, közös közvélemény-kutatásából.

Az elnök esetében, aki kedden (közép-európai idő szerint szerda hajnalban) fogja elmondani szokásos, az unió állapotáról szóló évértékelő beszédét, 2013 tavasza óta nem mértek ilyen magas népszerűségi mutatót. Obama támogatottsága a decemberben elvégzett hasonló felmérés óta 9, október óta pedig 7 százalékpontot erősödött.

Az amerikaiak gazdasági közérzetének javulásához a javuló mutatók mellett hozzájárult az üzemanyagárak esése is, a fogyasztói bizalom magasabb, mint bármikor a 2008-as recesszió óta. Ám tízből közel hat amerikai még mindig úgy látja, hogy a gazdaság állapota “nem túl jó”, vagy rossz és hogy az ország rossz irányba halad.

A javulás ugyanakkor egyértelmű: amíg októberben 27 százalék vélekedett kedvezően a gazdaságról, januárban már 41 százalék gondolta így és 11 százalékponttal erősödött azoknak a tábora is, akik szerint Amerika jó irányba halad. Obama gazdasági teljesítményével 48 százalék elégedett és ugyanennyien nem. 2013 óta először fordul elő, hogy az elégedetlenek nincsenek többségben.

Gazdag középosztály

A republikánusok által uralt kongresszussal való összetűzéseivel kapcsolatban az amerikaiak többsége az elnök oldalán áll.
A WP és az ABC számai valamivel az elnök szempontjából kedvezőbbek több, a közelmúltban ismertetett mérés adatainál, de a tendencia általánosnak tűnik: az Obama politikáját támogatók köre a legtöbb közvélemény-kutatás szerint megnőtt azóta, hogy a Demokrata Párt a novemberi “félidős” választások eredményeképpen a szenátusban is elvesztette többségét.
Obamának először kell majd egy olyan kongresszus előtt elmondania üzenetét, amelynek mindkét házát a republikánusok tartják ellenőrzésük alatt. Megfigyelők szerint valószínű, hogy a még két évig kormányzó elnök által előterjesztendő javaslatok nagy részét a törvényhozás nem fogja támogatni.

Az előzetesen ismertté vált részletek szerint beszédében az elnök a “középosztály-gazdaságra” összpontosít majd. A várakozások szerint Barack Obama javasolni fogja, hogy tíz év alatt 320 milliárd dollárral növeljék meg a leggazdagabb amerikaiak adóterheit, egyebek között azáltal, hogy az évi 500 ezer dollárnál magasabb jövedelmű párok esetében 28 százalékra emeljék a tőkenyereség-adó mértékét a jelenlegi 23,8 százalékról.

A terv a legnagyobb pénzügyi cégek esetében be kívánja zárni az adózási kiskapukat és új illetékeket vezetne be, valamint bővítené a közepes jövedelműek gyermekgondozási és oktatási adókedvezményeit.

Az elnök több nagy horderejű hackertámadás nyomán meg kívánja erősíteni az állami és magánérdekeltségek kibernetikai védelmét és valószínűleg olyan új jogszabály elfogadását fogja sürgetni, amely a lehetséges kibernetikai fenyegetések ügyében megkönnyítené a kormány és vállalatok közötti információcserét. Obama egyúttal országosan bővíteni kívánja, valamint hitelekkel és jogszabályi könnyítésekkel támogatni szándékozik a szélessávú internet-hozzáférést. Valószínűleg meg fogja ismételni felhívását, hogy a közösségi főiskolákon tegyék ingyenessé a kétéves oktatást, ami mintegy 9 millió diák esetében fejenként évi 3800 dollár megtakarítást tenne lehetővé.

Az elnök egy közelmúltban javasolt, 2 milliárd dolláros támogatás segítségével várhatóan új fizetett családi és egészségügyi szabadság-lehetőségek bevezetését fogja kezdeményezni. A munkavállalók számára meg kívánja könnyíteni a betegszabadság igénybevételét, a szövetségi dolgozók esetében hat héttel szándékozik megnövelni a fizetett szülői szabadságot.

Barack Obama a tárgyalási felhatalmazásának megújítását kérve várhatóan megpróbál majd új lendületet adni az Európával és az ázsiai országokkal megkötendő kereskedelmi egyezmények ügyének. Valószínűleg azt is igényelni fogja a kongresszustól, hogy az újítsa meg a katonai erő alkalmazására szóló felhatalmazását is, az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc folytatásához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik