Nagyvilág

Februárban dönthetnek Kovács Béláról az EP-ben

Februárban tárgyalhat az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága a kémkedés gyanújába keveredett Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztése ügyében.

A Magyar Nemzet írja: Monika Jagiello, az ügyben megbízott jelentéstevő tanácsadója elmondta, a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján az EP érintett testülete elegendő okot lát arra, hogy tárgyaljon az ügyben. A bizottság az ülésre meghívja Kovács Bélát, akinek jogában áll majd elmondania saját álláspontját, illetve kérdezhetnek tőle a jelenlevők. Az egy- vagy kétnaposra tervezett zárt tárgyalás végén a 25 tagú bizottság dönt majd arról, hogy jogos-e a mentelmi jog felfüggesztésének kérése. 

A jobbikos politikussal szemben a Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal. Az EP elnöke júliusban jelentette be, hogy a magyar hatóságok kérték Kovács Béla jobbikos képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, majd az ügy az EP jogi ügyekkel foglalkozó bizottságához került, jelentéstevőjeként Tadeusz Zwiefka lengyel néppárti európai parlamenti képviselőt nevezték meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik