Belföld

Orbán még nem aggódik a Jobbik miatt

Ennek ellenére a szélsőjobb erősödése is közrejátszhat abban, hogy a kormánypárt EU- és bevándorlás-ellenes, halálbüntetés-párti szólamokkal hozakodott elő.

Nyeregben érzi magát a Jobbik – írja a VS.hu arra vonatkozóan, hogy a közvélemény-kutatások szerint rekordszinten van a párt népszerűsége, és az idei évre további erősödést valószínűsítenek. Egy képviselő a portálnak magabiztosan azt mondta: a választásokon egyre több szavazót érnek el és semmi nem mutat a tendencia megtörésére. A radikális párt vezetése azzal számol, hogy az elbizonytalanodó fideszesek jelentős része is arra hajlik, hogy rájuk szavazzon.

A kormánypárt támogatottságának komoly zuhanása az ellenzéki pártok népszerűségében nem mutatkozott meg, egyedül épp a Jobbik tudott ebből profitálni. Az Ipsos szerint 14, a Nézőpont szerint 17 százalék a párt támogatottsága a teljes népesség körében. Azt remélik, hogy az idei lesz számukra az áttörés éve, miután egyre többen elfordulnak a Fidesztől.

Kormánypárti források részben ennek tudják be, hogy a Fidesz az utóbbi időben a radikálisok álláspontjával hozakodik elő, hogy kifogja a szelet a vitorlájukból. Így Lázár János a halálbüntetést emlegette fel, Kövér László az EU-ból való kihátrálást, Orbán pedig határozottan kiállt a bevándorlás ellen, amit eddig csak a Jobbik tartott számon problémaként.

A VS.hu egy forrása szerint Orbán arról beszélt, hogy a Jobbik erősödése időszakos is lehet, majd akkor foglalkozik ezzel komolyabban, ha a radikálisok támogatottsága tartósan 20-25 százalékos marad. Az átalakított választási rendszerben továbbra is a Fidsz képes megnyerni a mandátumok többségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik