Nagyvilág

A párizsi mészárlás kifigurázása miatt tartóztattak le egy francia kamaszt

c-hebdo-karikatur(960x640).jpg (charlie hebdo, karikatúra, )
c-hebdo-karikatur(960x640).jpg (charlie hebdo, karikatúra, )

A terrorizmus támogatásával vádoltak meg egy 16 éves fiút, mert a Charile Hebdo elleni merényleten, a vicclap eszközeivel gúnyolódott.

Hetek óta élénkebb vita folyik Európában a sajtó-, és a véleménynyilvánítás szabadságáról, mint a felvilágosodás óta bármikor. A diskurzust a legtöbb nyugati országban beárnyékolja a rettegés a terrortól, a döbbenet és gyász. Amikor már kezdenénk azt hinni, hogy nagyjából minden érv elhangzott, egy tizenhat éves nantesi fiú dobott be újabbat a vitába.

Rajzolt egy karikatúrát, melyen gyakorlatilag kifordította a Charlie Hebdo-t. Konkrétan átrajzolta a vicclap egyik korábbi, 2013 júliusban nagy botrányt kavart címlapját. Az eredetei, Koránt tartó muszlim férfit, a párizsi merényletben lemészárolt Charb, nevű karikaturistára cserélte, aki az inkrimnált Charlie Hebdo számot tartja a kezében. A főalak testét szaggató töltények maradtak. A szöveg viszont változott: „A Korán szar. Nem állítja meg a golyókat” feliratban is a Korán Charile Hebdora cserélődött.

 Az eredeti és a “kifordított” címlap. 

A srácot, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, múlt hét csütörtökön rövid időre őrizetbe vette a rendőrség, miután megosztotta karikatúráját a Facebookon – jelentette a France3. A vád a terrorizmus támogatása.

Az ügyész péntek reggel kezdeményezte a fiú szabadlábra helyezését, pártfogói felügyelet elrendelése mellett. Azt mondta minderre azért van szükség, hogy a fiatalkorút megtanítsák arra, hogy felelősséget vállaljon a tetteiért. A hírcsatorna arról is beszámolt, hogy egy nappal korábban egy tizennégy éves nantesi lány ellen is nyomozás indult, mert a villamoson azt kiabálta: „mi vagyunk a Kouachi nővérek, és lesz majd Kalasnyikovunk is.” 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik