Nagyvilág

Francia lett a boltban zsidókat mentő férfi

lassana bathily (lassana bathily)
lassana bathily (lassana bathily)

A szabadságot, a szolidaritást és az országot éltette a 24 éves, most már kettős állampolgár férfi.

Megkapta kedden a francia állampolgárságot az a Maliból származó férfi, aki több embernek is megmentette az életét a párizsi kóser boltban történt túszejtés idején. A 24 éves alkalmazott, Lassana Bathily a kormányfő, Manuel Valls és Bernard Cazeneuve belügyminiszter jelenlétében vette át az okmányt s vele együtt egy kitüntetést a honosítási ceremónián – számolt be az MTI.

“Nagyon boldog vagyok, hogy kettős állampolgár lettem. Éljen a szabadság, éljen a szolidaritás, éljen Franciaország” – mondta.

Bathily 2006-ban érkezett a szaharai országból Franciaországba. A munkavállalásra jogosító papírokat öt évvel később kapta meg. Éveken keresztül próbálkozott az állampolgárság megszerzésével. Legutóbb 2014 júliusában nyújtotta be kérelmét a hatóságoknak.

Négy éve dolgozott a párizsi kóser boltban, amelyet január 9-én támadott meg a terrorista Amedy Coulibaly, aki négy embert azonnal agyonlőtt. Bathily az élelmiszerüzlet raktárában tartózkodott, amikor meghallotta a lövések zaját és a segélykiáltásokat. A vásárlók közül sokan oda menekültek, és ő elrejtett 15 embert egy hűtőkamrában. Bathily megpróbálta szökésre rábeszélni őket, de az emberek attól féltek, hogy a zajból a terrorista tudomást szerez róluk

Lassana Bathily így egyedül szökött meg, egy liftet használva. A rendőrök azonnal megbilincselték és másfél órán át kihallgatták, mire sikerült meggyőznie őket, hogy ő az üzlet alkalmazottja, és nincs köze a merénylethez – mondta el egy interjúban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik