Nagyvilág

Nagygyűléssel és templomégetéssel a Mohamed-karikatúrák ellen

Az Orosz Föderációban nagygyűléssel és szélsőséges kijelentésekkel, Nigerben fosztogatással, templomok felgyújtásával tiltakoztak a Mohamed-karikatúrák ellen. Pakisztánban mozgalmat alapítottak a gúnyrajzok ellen.

Több mint egymillióan jelentek meg a Csecsenföld szíve nagymecset előtti hatalmas grozniji téren hétfőn. A Szeretjük Mohamed prófétát című tiltakozó nagygyűlésről élő adásban többször is beszámolt a Rosszija 24 állami hírtelevízió.

A tiltakozó akciót csecsenföldi muzulmán vallási vezetők kezdeményezésére a csecsen elnök, Ramzan Kadirov hirdette meg a múlt héten, aki maga is felszólalt az egybegyűltek előtt. A politikus elítélte, hogy “az európai újságírók és politikusok a szólásszabadság és a demokrácia hamis jelszavával a közönségességet, durvaságot hirdetik, és hívők millióinak vallási érzelmeit sértik meg”. Oroszország azonban megakadályozza az Európát és a bolygónk más régióit átható negatív jelenségeket – hangsúlyozta.

A Kreml emberének számító csecsen elnök kijelentette: az oroszországi muzulmánok semmilyen körülmények között sem hagyják magukat eszközként felhasználni az országban uralkodó helyzet megingatására. Szerinte a muzulmánok mindig is Oroszország megbízható védelmezői voltak, és képesek a haza bármilyen ellenségének visszavágni.

A Groznijban nagygyűlésen Ravil Gajnutdin, az oroszországi muftik tanácsának elnöke leszögezte: nem engedik megsérteni a muzulmánok vallási érzelmeit. Terroristák minden vallás képviselői között vannak, ezért senkinek sincs joga elítélni egy adott vallást és egész népeket – jelentette ki a muzulmán vallási vezető. Varlam, mahacskalai és grozniji ortodox püspök közölte, hogy az egész orosz ortodox egyház határozottan elutasítja a Mohamed-karikatúrákat.

Niger: tíz halálos áldozat

Nigerben mintegy félszáz keresztény templom felgyújtásával tiltakoztak a Mohamed-karikatúrák ellen szombaton. Adily Toro, a nigeri rendőrség szóvivője elmondta: a fővárosban, Niameyben 45 templomot, öt szállodát, 36 italboltot, egy árvaházat és egy keresztény iskolát fosztottak ki és gyújtottak fel. Zavargások voltak a korábbi francia gyarmat második legnagyobb városában, Zinderben is, ahol szintén több templomot felgyújtottak.

Korábbi beszámolókszerint a tiltakozók számos francia vállalat helyi kirendeltsége mellett legalább nyolc templomot is felgyújtottak szombaton Niameyben. A tüntetők kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendfenntartókat, a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatására. Estére véget értek az erőszakos tiltakozások, a templomokat azóta rendőrök védik. A két városban összesen tíz halálos áldozata is volt a zavargásoknak. Helyi muszlim vallástudósok eközben a televízióban sugárzott beszédükben nyugalomra intették az ország lakosságát. “Ne feledjétek, hogy az iszlám az erőszak ellen van” – hangsúlyozta a megszólalók egyike.

Pakisztán: mozgalom a karikatúrák ellen

A kelet-pakisztáni Lahorban mintegy ötezren gyűltek össze a Charlie Hebdo elleni tiltakozásra. “Mozgalmat indítunk a szeretett prófétánkat sértő karikatúrák ellen” – mondta a szomszédos India elleni támadások miatt betiltott, Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) nevű szésőséges szervezet alapítója. Háfiz Szaid sürgette, hogy a pakisztáni kereskedők állítsák le a francia termékek behozatalát, a pakisztáni vezetők pedig próbáljanak nemzetközi törvényt elfogadtatni az istenkáromlás büntetésére. 

Az ország több városában ezrek vonultak utcára. Karacsiban tpéldául öbb mint kétezren tüntettek: itt a Dzsamáat-e-Iszlámi vallási párt szervezte a menetet, amelyen egy keresztény papokból álló  küldöttség is részt vett, a muzulmánokkal való szolidaritásuk kifejezéseképpen.

Irán: a diákok is utcára vonulnak

Hétfőre hirdettek demonstrációt a francia nagykövetség elé Irán fővárosában. Teheránban iszlamista diákok akrnak tüntetni tiltakozásul a sértőnek ítélt rajz publikálása ellen – közölte vasárnap a helyi média. A francia külképviselet egy üzenetében közölte: szolgáltatásai és a hozzá kapcsolódó kulturális szervezetek zárva lesznek hétfőn, és kérte az ott lévő francia állampolgárokat, hogy “tartózkodjanak minden mozgástól a kerületben”. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik