Nagyvilág

Merkel a digitális kommunikáció tárolását szorgalmazza

A német kancellár a Bundestagban csütörtökön elmondott beszédében hangsúlyozta: tisztázni kell a muzulmán vallás és az iszlamista terror viszonyát.

“Azt kérdik tőlem, hogy melyik iszlámról van szó”, és hogy lehet-e hinni abban “az újra és újra elismételt mondatban, hogy az iszlámra hivatkozó gyilkosoknak semmi közük az iszlámhoz”. Ezek jogos kérdések – fejtette ki a kancellár, hangsúlyozva, “fontos és sürgető, hogy az iszlám papság tisztázza” őket.

Hozzátette: Németországban megengedhetetlen a muzulmánok kirekesztése és a vallási közösség egészét megpecsételő, általánosító gyanúsítás és vádaskodás. A tapasztalatok, hallomások és félelmek nyomán “mindannyiunk fejében kialakulnak idegenképek”, és vannak, akiknél az idegenekről alkotott elképzelésekből “ellenségképek” formálódnak, ezt azonban meg lehet akadályozni “felvilágosítással és a megismerés útján”, hosszabb távon pedig azzal, ha a demokrácia “az élet vezérlő elve” – mondta Angela Merkel.

A németek szolidaritást vállalnak a franciákkal “ezekben a nehéz napokban” – jelentette ki a kancellár. Ha Franciaországban nincs biztonság, akkor Németországban sincs – tette hozzá, sürgetve egyebek között, hogy az Európai Bizottság minél előbb készítsen irányelvet a digitális kommunikáció – telefonálás, e-mailezés – adatainak úgynevezett készletezéséről, hosszú távú tárolásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik