Belföld

Szijjártó: fel sem merült Goodfriend kiutasítása

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszélt: a Moszkával való energetikai együttműködés nem került le a napirendről. 

Szijjártó Péter a Magyar Hírlap mai számában cáfolta, hogy Angela Merkel német kancellár „rendet teremteni” érkezne az országba, szerinte egyszerű munkalátogatásról van szó, hiszen „Németország számunkra fontos iránytű”. Vlagyimir Putyin érkezésével kapcsolatban elmondta: a pontos dátumról még egyeztetnek, az egyeztetés témái között szerepelni fog az ukrajnai helyzet is. A politikus szerint a kormány határozott álláspontja, hogy „a minszki megállapodások kölcsönös betartása vezethet a békéhez”. Hozzátette: szóba kerülnek majd energetikai kérdések is, mivel „a Déli Áramlat leállításával új helyzet állt elő”.

A miniszter a Déli Áramlat meghiúsulása után Európától vár választ Közép-Európa energiabiztonságának kérdésére. Mint mondta: a Moszkvával való energetikai együttműködés nem került le a napirendről, a Törökországba irányuló orosz gázsztráda meghosszabbítása is szóba kerülhet. Az energiabiztonsággal kapcsolatban elmondta: elméleti szinten foglalkoznak az azeri gáz behozatalával, illetve a horvát cseppfolyósgáz-terminál építésével is.

Az amerikai korrupciós vádakkal kapcsolatban korábbi álláspontját hangoztatta a beszélgetésben: „Várjuk a magyar állampolgárokat érintő korrupciós vádak alapjául szolgáló bizonyítékokat, hogy megtehessük a szükséges lépéseket” – szögezte le. Tájékoztatása szerint az amerikai hatóságok továbbra sem adtak át semmilyen bizonyítékot magyar kollégáiknak.

Újságírói kérdésre Szijjártó Péter elmondta: fel sem merült az amerikai ügyvivő kiutasításának ötlete, azonban a kétoldalú kapcsolatoknak az egymás iránti tiszteleten kell alapulnia. „Ez pedig azt jelenti, hogy tiszteletben tartjuk egymás szuverenitását éppúgy, mint egymás polgárainak döntését a saját országuk jövőjéről.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik