Nagyvilág

Merkel kiáll a bevándorlók mellett

A német kancellár szerint minden eszközzel harcolni kell az intolerancia és a diszkrimináció ellen.

Angela Merkel német kancellár egy nappal azután, hogy az iszlámot Németország részének nevezte, közölte: kormánya minden eszközzel harcolni fog az intolerancia és a diszkrimináció ellen, egyben felszólított azoknak a csoportoknak a társadalomból való kirekesztésére, melyek az ilyen folyamatokért felelősek.

Merkel azután szólalt meg, hogy a kelet-németországi Drezdában 25 ezer iszlámellenes tüntető vonult fel azt követelve, hogy szigorítsák a bevándorlási szabályokat és vessenek véget a multikulturalizmusnak. „Minden alkotmányos eszközt meg kell ragadnunk, hogy szembeszálljunk az intoleranciával és az erőszakkal” – mondta a kancellár.

A bevándorlásellenes drezdai kezdeményezés más németországi városokban jóval kevesebb embert mozgatott meg, a rasszizmus ellen szervezett tüntetéseken viszont csaknem százezren vettek részt. Ettől még a bevándorlóellenesség komoly politikai kihívás Merkel számára, sőt saját pártjában is jelen vannak a bevándorlásellenes hangok.

A közelmúltban egy felmérés rámutatott: a nem muzulmán németországiak 57 százaléka érzi valamilyen formában fenyegetve magát az iszlámtól, ráadásul ezt a kutatást még a párizsi merényletsorozat előtt készítették.

Merkel azt mondta: nem fér bele Németország alapvető értékeibe, hogy vallásuk miatt rekesszenek ki embereket. „Az idegengyűlöletnek, rasszizmusnak, szélsőségeknek itt nincs helye és azért küzdünk, hogy megmutassuk: másutt sincs – mondta a kancellár.

Angela Merkel hétfői mondata – az Iszlám is Németország része – bírálatokat is kiváltott. A kereszténydemokrata Wolfgang Bosbach nekiszegezte a kérdést: melyik Iszlámra gondol? „Ebbe beleértendőek a fundamentalisták és a szalafisták is? Németországnak zsidó-keresztény, és nem iszlám kulturális gyökerei vannak” – mondta a képviselő.

Mindeközben Németországban az egyik legalacsonyabb a születések aránya Európa-szerte, ami azt jelenti, hogy a következő évtizedben demográfiai válsággal kell az országnak szembenéznie. Merkel kormánya ezt a bevándorlással próbálja ellensúlyozni. 2013-ban 437 ezren érkeztek, főleg Kelet-Európából. Németországban nagyjából négymillió muzulmán él, túlnyomórészt török származásúak – áll a Reuters összeállításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik