Nagyvilág

Bulgária meghosszabbítja a vasfüggönyt a török határon

Bulgária 130 kilométerrel meghosszabbítja a törökországi határán létesített szögesdrót kerítést, hogy csökkentse az országba érkező menekültek számát.

Ezt Bojko Boriszov miniszterelnök jelentette be. “A kerítés kiterjesztése feltétlenül szükséges” – indokolta a “bővítést”.

A belügyi tárca adatai szerint az utóbbi két évben több mint 18 ezren kerestek menedéket az Európai Unió legszegényebb államának számító Bulgáriában. Többségük a polgárháború sújtotta Szíriából Törökországon keresztül érkezett.

Bulgária tavaly 33 kilométer hosszú, három méter magas szögesdrót kerítést épített a 240 kilométer hosszú bolgár-török határ egy szakaszán. Ezt a műszaki zárat hosszabbítják meg most 130 kilométerrel, mivel attól tartanak, hogy tavasszal, az időjárás enyhülésével újabb menekültáradat várható.

A miniszterelnök közölte, hogy Bulgária a kerítés megépítésével havi 1,2 millió dollárt (324,6 millió forintot) takaríthat meg a járőrözés költségén. Szófia több mint ezer rendőrt vezényelt a térségbe a menekültáradat visszaszorítására.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága bírálta a miniszterelnök bejelentését, mondván, hogy a kerítés meghosszabbítása több ember életét veszélybe sodorhatja, és fokozhatja az embercsempészek tevékenységét. Jogvédő szervezetek is bírálták Bulgáriát, amiért megtagadja a szükséget szenvedőktől az országba való belépés lehetőségét, még mielőtt menedékkérelmet nyújthatnának be.

A hidegháború idején Bulgária 143 kilométer hosszú szögesdrót kerítést emelt török határán. Ennek nagy részét azonban lebontották, amikor az ország 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik