Nagyvilág

A merénylők egyik társát foghatták el Bulgáriában

Fritz-Joly Joachim (Fritz-Joly Joachim)
Fritz-Joly Joachim (Fritz-Joly Joachim)

Alig egy héttel a párizsi merénylet előtt akart Szíriába szökni.

Letartóztattak egy francia állampolgárságú férfit Bulgáriában, mielőtt megpróbált volna Törökországba távozni. A 29 éves Fritz-Joly Joachim kapcsolatban állhatott a Charlie Hebdo elleni merénylet elkövetőivel. Feltehetően kiadják majd Franciaországnak – tudósít az ABC News.

A férfit újév első reggelén fogták el a bolgár hatóságok, miután európai körözés volt ellene érvényben. Joachim ugyanis elrabolta hároméves kisfiát, hogy Szíriába vigye – közölte korábban Darina Szlavova haszkovói ügyész, aki kedden elmondta az újságíróknak, hogy hétfőn újabb körözést is kiadtak Joachim ellen. Azzal is vádolják, hogy egy terroristacsoport tagja volt és kapcsolatban állt Chérif Kouachival, az egyik merénylővel.

 AFP

Joachim haiti származású, 15 éve tért meg az iszlámba, de csak két éve radikalizálódott. Párizs egyik külvárosában élt.

A francia hatóságok nagy erőkkel keresik azokat a személyeket, akik kapcsolatban állhattak a terroristákkal. A pénteki párizsi túszejtés kivégzett elkövetője, Amédy Coulibaly barátnője, Hayat Boumeddiene az egyik legkeresettebb személy – a török hatóságok viszont már csak arról tudtak beszámolni, hogy belépett ugyan az országba, de azóta már Szíriába távozott.

Eközben az amerikai hatóságok rendkívüli biztonsági intézkedéseket léptetnek életbe, miután az al-Kaida olyan útmutatót adott ki, melynek segítségével olyan bomba állítható elő, amelyet fel lehet csempészni egy repülőgép fedélzetére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik