Nagyvilág

Bevarrták a szájukat – így tiltakoznak a menekültek

Több százan kezdtek éhségsztrájkba egy ausztrál menekülttáborban az elviselhetetlen körülmények miatt, néhányan a szájukat is bevarrták. Egy technikai probléma okán épp folyóvízzel sem rendelkeznek – számol be a Reuters.

A menekültek többsége kis bárkákon érkezik a Pápua Új-Guineához tartozó Manus szigetére, miután tetemes összeget fizetnek az embercsempészeknek. Sokan közülük éveket töltenek a táborban, most például folyóvíz nélkül. Kevin Rudd, korábbi ausztrál államfő szigorú bevándorlási törvényei miatt egyikük sem kaphat letelepedési engedélyt Ausztráliában.

A mostani lázadás akkor robbant ki, mikor a lakók megtudták, hogy új helyre akarják költöztetni őket. Szerintük így még védtelenebbek és könnyebben támadhatók lesznek. Manus szigete a térség egyik legszegényebb régiója, a lakosok régóta háborognak, hogy menekültek árasztják el a szigetet, mikor így is magas a munkanélküliség. A tavaly februári lázadáskor a helyiek rátámadtak a táborra, egy ember meghalt, hetvenen pedig megsérültek – olvasható a portálon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik