Nagyvilág

Rendőrök védik a Mohamedet rajzoló karikaturistát

Az ismert ausztál karikaturista honlapján Mohamed muzulmán prófétát disznó testtel, egy ceruza formájú nyársra szúrva ábrázoló rajzot tett közzé.

A 72 éves, karrierje során több neves díjjal kitüntetett Larry Pickeringet a kép megjelentetése után rendőrök keresték fel, és közölték vele, hogy “rengeteg embert megsértett a rajzzal”, ezért az esetleges megtorlás veszélye miatt, védelme érdekében elővigyázatosságból megfigyelés alá helyezik – tájékoztat a helyi média. Az iszlám szerint istenkáromlásnak számít Mohamed próféta ábrázolása.

Ahogyan mi is megírtuk: múlt héten Párizsban iszlamista szélsőségesek terrortámadást követtek el a Charlie Hebdo szatirikus hetilap székháza ellen, amiért az újság Mohamedet gúnyoló karikatúrákat közölt. A támadásban tizenkét embert, köztük a lap nyolc szerzőjét megölték.
A Charlie Hebdo legújabb száma szerdán a címlapján Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrával fog megjelenni, miközben Franciaországban rendőrök ezreit vezényelték az utcára esetleges újabb támadások megakadályozása végett.

December közepén Sydneyben két ember vesztette életét egy túszdrámában, amikor egy, az Iszlám Állam (IÁ) közel-keleti terrorszervezettel szimpatizáló iszlamista egy kávézó látogatóit ejtette fogságba.

Ausztrália októberben fogadott el egy átfogó, biztonsági intézkedéseket szigorító törvénycsomagot, amelynek célja, hogy felvegye a küzdelmet a radikalizálódás és a szélsőséges szervezetek kötelékében külföldön folytatott fegyveres harc ellen. Korábban több ausztrál állampolgár csatlakozott szélsőséges csoportokhoz és indult Irakba, Szíriába harcolni. Több nyugati államhoz hasonlóan a szigetország is attól tart, hogy a visszatérő, radikalizálódott és harcedzett fegyveresek biztonsági kockázatot jelenthetnek a társadalomra nézve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik