Nagyvilág

Mohamed is Charlie lett

Mohamed-is-Charlie-(960x640).jpg (charlie hebdo)
Mohamed-is-Charlie-(960x640).jpg (charlie hebdo)

Egy héttel a szerkesztősége elleni véres merénylet után szerdán a prófétával címlapján jelenik meg a Charlie Hebdo.

Mindezt a Libération közölte, amely befogadta a szatirikus hetilap munkatársait. A Charlie Hebdo címlapján a fehér turbános, szomorú Mohamed próféta a “JE SUIS CHARLIE” (Én vagyok Charlie) táblával a kezében áll, miközben egy könnycsepp csordul ki a szemén, feje felett pedig egy “Minden meg van bocsátva” felirat látható – rögtön a “felelőtlen újság” önmaghatározás alatt. A hetilap szerdán az eddigi hatvanezer helyett hárommillió példányban jelenik meg 16 helyett 8 oldalon.

A Charlie Hebdo elleni, tizenkét áldozatot követő terrorista merényletet múlt szerdán követték el. A támadók Chérif és Said Kouachi vérengzése ellenére – mint a Libération külön kiemeli – a hetilap nem halt meg. Franciaország múlt héten három napig rettegett. 17 ember halt meg. A Kouachi fivérek mellett Amedy Coulibaly is gyilkolt, először lelőtt egy rendőrnőt, majd egy párizsi kóser boltban négy túszával végzett.

A terroristákat végül kommandósok ölték meg, de közben kiderült, hogy feltehetően szökésben van még hat ember, akik egy terrorsejtet alkotva közreműködtek a párizsi terrortámadásokban. Az AP amerikai hírügynökségnek névtelenül informátora szerint a terrorsejt tíz emberből áll, közülük “öten vagy hatan” még szökésben vannak. Egy másik rendőr pedig azt mondta, hogy a terrorcsoportnak nyolc tagja van, köztük Hayat Boumeddiene, a párizsi kóser boltban történt túszejtést végrehajtó férfi, Amedy Coulibaly élettársa.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik