Nagyvilág

Kínozták, megerőszakolták az ukrán tüntetőket

Bántalmazták a fogvatartottakat, köztük a kijevi Majdan téri tüntetések során őrizetbe vett demonstrálókat Ukrajna büntetés-végrehajtási intézeteiben.

Az Európai Tanács kínzás elleni bizottsága (CPT) beszámolója szerint Kijevben és Dnyipropetrovszkban 2014 januárjában és februárjában a rendfenntartó erők és “nem azonosított polgári személyek” rutinszerűen bántalmazták a tüntetőket, és az őrizetbe vett demonstrálókkal szembeni bánásmód egyes esetekben olyan kegyetlen volt, hogy akár kínzásnak is minősíthető.

A tüntetők bántalmazása javarészt a Berkut nevű rohamrendőri alakulat tagjainak számlájára írható, amelyet azóta feloszlattak. Mindazonáltal a tüntetők elleni hatósági erőszakkal kapcsolatos konkrét ügyek kivizsgálása megakadt az elkövetők azonosításának nehézségei miatt.

A bizottság egy másik jelentésében arról számolt be, hogy a kelet-ukrajnai Harkiv két büntetőtáborában tett be nem jelentett látogatásuk során a szervezet ellenőrei szintén súlyos túlkapások gyanújával szembesültek. Ezek között van a fogva tartottak súlyos bántalmazása, illetve a velük szembeni nemi erőszak és a kínzás. A börtönőrök “megfélemlítés és erőszak” alkalmazásával irányítják a két büntetés-végrehajtási intézetet – áll a CPT jelentésében.

Harkivban tavaly tavasszal – Viktor Janukovics elnöknek a kijevi tüntetéseket követő megdöntése után – egy rövidebb ideig a szomszédos Donyeckhez és Luhanszkhoz hasonlóan fellángolt az oroszbarát szeparatizmus, de végül nyárra lecsendesedtek a kedélyek. Az Európa Tanács ellenőrei szeptemberben jártak a börtöntáborokban.

Az Európa Tanács vizsgálta a szeparatisták elleni, a kijevi hatóságok által “terrorellenesnek” nevezett művelet keretében való hatósági fellépést is, és úgy vélte, hogy a rendőrök általában véve megfelelő módon jártak el az akció során őrizetbe vett emberekkel szemben, bár a letartóztatásokkor jellemző volt a túlzott erőszak alkalmazása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik