Nagyvilág

Három év börtönt kapott egy egyiptomi fiatal, mert nem hisz Istenben

legfelsőbb bíróság, egyiptom (legfelsőbb bíróság, egyiptom, kairó, )
legfelsőbb bíróság, egyiptom (legfelsőbb bíróság, egyiptom, kairó, )

A Facebook-on írt arról, hogy ateista, akkor tartóztatták le, amikor panaszt akart tenni a zaklatói ellen.

Három év börtönbüntetésre ítélt egy diákot egy egyiptomi bíróság, mert ateistának vallotta magát, és mert az iszlámot gyalázta- közölte az AFP hírügynökséggel a fiú ügyvédje, Ahmed Abdel Nabi. A huszonegy éves Karim al-Banna ellen saját apja is tanúskodott a bíróságon.

 Az Egyiptomi Legfelsőbb Bíróság épülete Kairóban (kép: Wikipédia)

A fiatalember november óta van őrizetben. Akkor tartóztatták le, amikor a rendőrségre ment, hogy panaszt tegyen a szomszédjai ellen, akik folyamatosan zaklatták, miután egy helyi lapból megtudták, hogy a fiú nyilvánosan vállalja: nem hisz Istenben. Banna, közel negyvenezer forintnek megfelelő óvadék ellenében feltételesen szabadlábra kerülhet, amíg a fellebbviteli bíróság ítéletet nem hoz az ügyében. Tárgyalását március kilencedikére tűzték ki.

Két évvel ezelőtt egy huszonhét éves blogger, Alber Saber is három évet kapott istenkáromlásért, tavaly júniusban pedig kopt keresztény férfit hat év börtönre ítéltek az iszlám megsértéséért. Egyiptom alkotmánya a törvény erejével védi az egyistenhitű vallásokat, az iszlámon kívül a kereszténységet, és a judaizmust is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik