Nagyvilág

Újrajátsszák a Charlie Hebdo elleni merényletet

A brit kormányfő így akarja felfrissíteni a terrorelhárítási gyakorlatokat. Nagy-Britanniában száznál is többen vannak azok, akik képesek lennének ehhez hasonló terrorra.

Soron kívüli biztonságpolitikai gyűlést hívott össze hétfő reggel David Cameron, brit miniszterelnök. Legmagasabb fokozatra emelték a terrorizmus elleni készültséget, csak Nagy-Britanniában 150 olyan dzsihádistáról tudnak, akik képesek a párizsihoz hasonló merénylet elkövetni. Harminc közülük már most a brit titkosszolgálat, az MI5 megfigyelése alatt áll – írja a Daily Telegraph. 

Cameron utasította az illetékes szerveket, hogy aprólékosan játsszák újra a Charlie Hebdo szerkesztőségében elkövetett mészárlást, és frissítsék a terrorelhárítási gyakorlatokat. Szorosabb együttműködésre szólított fel a rendőrség és a hadsereg között, a fegyvercsempészet elleni harcban pedig szigorítások vezetnek be, és erre kérik a többi európai országot is.

A találkozó után David Cameron Twitteren közölte a nyilvánossággal, hogy mindenre kiterjedő tájékoztatást kapott a felelős szervektől, és Nagy-Britannia védett a terrorista támadásoktól.

A múlt hét szerdai, párizsi merényletsorozat 17 áldozatot követelt. Michael Clarke, a biztonságpolitikával foglalkozó brit Royal United Service Institute főigazgatója szerint növekedni fognak az ilyen jellegű támadások. A terrorizmusnak különböző hullámai figyelhetők meg, most a repülők és repterek helyett a kevésbé szervezett, fegyveres akciók divatosak, a cél minél több halálos áldozat, nyilvános helyeken. Legnagyobb veszélyt nem külföldiek, hanem azok az állampolgárok jelentik, akik Irakban és Szíriában kapnak kiképzést, majd visszatérnek hazájukba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik