Belföld

Veszprémi érsek: a Charlie Hebdo is felelős a mészárlásért

Márfi Gyula (Márfi Gyula)
Márfi Gyula (Márfi Gyula)

Márfi Gyula elítéli a brutális terrorcselekményeket, de szerinte a Charlie Hebdo ütött először.

A szatirikus hetilap munkatársainak múlt szerdai lemészárlásával kapcsolatban Márfi Gyula veszprémi érsek is megszólalt. A Veol.hu-nak küldött levelében azt írta, mélyen elítéli a brutális terrorcselekményeket, az áldozatokért és hozzátartozóikért szentmisét ajánlott fel.

Ugyanakkor a cselekményekért felelősnek tartja a Charlie Hebdo alkalmazottait és „azt az ultraliberális törvényhozást”, mely a „vallásukhoz ragaszkodó európai polgárokat nem védi meg az olyan durva, ízléstelen és – egy normális jog szerint – törvénytelen támadásoktól, mint amilyeneket az említett újság rendszeresen elkövetett”.

 MTI / Szigetváry Zsolt

„Miért kellett neki Mohamed prófétát meztelenül ábrázolnia, miért kellett neki a keresztények Szentháromság hitét a lehető legalpáribb módon kigúnyolnia? Mi kényszerítette arra a lapot, hogy izraelita hívő testvéreink hitéből is gúnyt űzzön?” – írja Márfi, aki szerint a törvényhozás semmiféle eszközt nem ad a „hitükben mélységesen megsértett emberek” kezébe, hogy jogi úton megvédhessék magukat és hitüket. „Így a szeretetet és a szeretetből fakadó megbocsátást nem ismerő emberek számára nem marad más eszköz, mint a törvénytelen (és szerintem is erkölcstelen) önbíráskodás” – írja.

Márfi szerint „ultraliberális újságírók véleménydiktatúrájában” él, ahol „a megerőszakolt, lefejezett és keresztre feszített keresztények tragédiájának még hírértéke sincs”.

Márfi szavaival szemben a Vatikánban csütörtökön tárgyaló négy francia imám közös dokumentumot tett közzé a vallásközi párbeszédért felelős Jean-Louis Tauran bíborossal, azt hangsúlyozva, hogy „szólásszabadság nélkül a világ veszélyben van”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik