Nagyvilág

Tömeg ünnepelte a párizsi vérontást

afganisztán (afganisztán, )
afganisztán (afganisztán, )

A dél-afganisztáni Kandahárban, a szélsőséges iszlamista tálib mozgalom fellegvárában több száz felvonuló ünnepelte meg a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap szerkesztősége elleni merényletet, és hősnek nevezte a két támadót - közölték szombaton hivatalos források.

A tüntetők egyben tiltakoztak amiatt, hogy Asraf Gáni afgán államfő elítélte a vérengzést, és kijelentette, hogy “védtelen emberek és civilek meggyilkolása gyűlöletes terrorista bűncselekmény, amelyre nincs magyarázat”.

A menet a heti fő ima után indult egy mecsetből pénteken, és több száz embert vonzott magához az utcákon. Azt kiabálták, hogy a támadók hősök, és hogy meg kell büntetni azokat, akik kigúnyolják Mohamed prófétát.

A szólásszabadság elve miatt a rendőrség nem avatkozott közbe, de biztosította a menetet, amely rendbontás nélkül ért véget – közölte a kandahári tartományi rendőrfőnök.

Afganisztán a szélsőséges tálib rendszer megdöntése után 13 évvel továbbra is mélyen konzervatív vallásos ország. A muzulmán hit elleni vélt vagy valódi támadások korábban is heves, néha erőszakba átcsapó tiltakozásokat váltottak ki. 2011-ben hét ENSZ-alkalmazottat gyilkoltak meg, miután az Egyesült Államokban egy elvakult keresztény tiszteletes nyilvánosan Koránt égetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik