Nagyvilág

Netanjahu: a francia zsidók otthona Izrael

A francia zsidó közösség megemlékezett szombaton a párizsi vérengzés zsidó áldozatairól, miközben sokan foglalkoztak azzal a kérdéssel is, hogy milyen jövő vár rájuk Franciaországban.

Roger Cukierman, a közösség vezetője arra kérte a francia zsidókat, hogy maradjanak az országban, és ne csatlakozzanak az Izraelbe irányuló kivándorlási hullámhoz. “Nagyon fontos, hogy maradjon zsidó közösség Franciaországban” – hangsúlyozta. “Szabadon fogjuk élni zsidó életünket, bármit is akarnak ránk kényszeríteni az ellenségeink” – jelentette ki az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban.

A közösség virrasztást tart a pénteki vérengzés négy zsidó áldozata emlékére: egy iszlamista terrorista berontott egy kelet-párizsi kóser élelmiszerboltba, ahol a bennlévők közül többet megölt, másokat túszul ejtett. Végül a kommandósok lőtték le.
Franciaországban él a legnagyobb nyugat-európai zsidó és muzulmán közösség.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy szombati televíziós beszédben azt hangoztatta, hogy a franciaországi zsidók hazája Izrael. “Azt mondom Franciaország minden zsidójának, Nyugat-Európa összes zsidójának, hogy Izrael nem egyszerűen az a hely, ahová imádkozni járnak, Izrael Állam a hazájuk” – jelentette ki.

Izrael 1948-as megalapítása óta először a tavalyi évben Franciaország vált az Izraelbe irányuló zsidó kivándorlás fő kiinduló pontja 6600 emberrel, szemben az előző évi 3400-zal. A francia zsidó közösség létszámát 5-600 ezerre becsülik. Ez a harmadik legnagyobb a világon az Egyesült Államok és Izrael után. Az Izraelbe költözők legfontosabb indítéka vallási jellegű, de egyre többen vannak, akik a bizonytalanság miatt távoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik