Nagyvilág

Hetekig nem enyhítik a francia terrorkészültség szintjét

Az Ile-de-France régióban marad a készültség magas szintje, míg az ország többi részében különleges intézkedéseket is bevezetnek.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter a kormány szombati válságtanácskozás után a lehető legnagyobb éberségre szólította fel az ország lakosságát. A készültség keretében mozgósított több ezer rendőr, katona és egyéb biztonsági személyzet létszámát több százzal növelik.

A hálózati kapcsolatokat vizsgálják

Az áldozatok emlékére rendezendő vasárnapi párizsi megemlékezéssel kapcsolatban – amelyen a francia elnök és több külföldi vezető is részt vesz – a miniszter kijelentette, hogy a hatóságoknak minden eszköz rendelkezésükre áll a biztonság szavatolására.

A francia belügyminiszter közölte még: a nyomozók arra koncentrálnak, hogy a terrortámadások elkövetői tagjai voltak-e egy nagyobb szélsőséges hálózatnak. Az esetekkel kapcsolatban öt embert őrizetben tartanak.

Orbán és Gyurcsány is ott lesz

Több mint egymillió embert várnak az eseményre, amelyen a megemlékezés mellett a cél a szabadság és a demokrácia melletti kiállás lesz a terrorizmussal szemben. Pénteken a legfőbb európai vezetők, Angela Merkel német kancellár, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, David Cameron brit kormányfő, valamint Mariano Rajoy spanyol és Matteo Renzi olasz miniszterelnök egymás után jelentették be, hogy jelen lesznek a megemlékezésen.

Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője péntek este közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor miniszterelnök köszönettel és tisztelettel elfogadta a francia kormány meghívását az eseményre. A Demokratikus Koalíció szombaton közölte, hogy elnöke, Gyurcsány Ferenc, és a párt európai parlamenti képviselője, Molnár Csaba is részt vesz a megemlékezésen Franciaország budapesti nagykövete meghívására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik