Nagyvilág

Jó útra tértek, hogy a legrosszabbat készítsék elő

Francia lapok (francia lapok)
Francia lapok (francia lapok)

A gyilkosok Franciaország gyermekei – írta a Libération.

A francia lapok szombati számaikban üdvözölték a biztonsági erők erőfeszítését, mellyel véget vetettek az elmúlt három nap tizenhét áldozattal járó terrortámadásainak, ugyanakkor a tragédia okaira keresik a választ – írja sajtószemléjében az MTI.

A konzervatív Le Figaro szerint nem ért véget a fanatikusok háborúja, a szélsőséges iszlamisták Allah Akbar kiáltással le akarják Franciaországot gyilkolni. A lap szerint a három dzsihádistának nem lett volna szabad olyan helyzetbe kerülni, hogy terrorizálják Franciaországot. Ismerték egymást, megfigyelés alatt álltak, hosszú bűnügyi előéletük volt. Jártak a dzsihád földjén és valamikor együtt terveztek merényleteket – áll a cikkben. Aztán elfeledtették magukat a hatóságokkal egy időre, azt lehetett hinni, hogy jó útra tértek, de éppen azért, hogy a legrosszabbat készítsék elő.

A baloldali Libération szerint Franciaország új szakaszba lépett a dzsihádista gyilkosok elleni harcban, mert nem külföldről irányított gyilkosok csaptak le, hanem Franciaország gyermekei. Az iraki és szíriai akciókhoz köthető aktivisták képezték, fanatizálták őket, de itt születtek, itt lettek fanatikusok, a Charlie Hebdora csaptak le, a francia élethez kapcsolódó bűntényt követtek el. Ha arra gondolunk, hogy több mint ezer franciaországi fiatalt kísértett meg a szíriai és iraki háború, vagy már csatlakoztak is hozzá, látni kell, hogy a fenyegetettség kezelése megerősítést igényel – áll a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik