Nagyvilág

Európai vezető politikusok tárgyalnak Ukrajnáról

Német kezdeményezésre hétfőn Berlinben megbeszélést tart a kelet-ukrajnai helyzetről a német, a francia, az orosz és az ukrán külügyminiszter.

A nap folyamán telefonon egyeztetett Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz, Pavlo Klimkin ukrán és Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter, aki hétfő estére meghívta partnereit a német fővárosba, hogy személyesen folytassák a megbeszélést. A válságkezelés további lépéseihez továbbra is csak a minszki megállapodás lehet az “iránytű” – mondta Steinmeier. A német diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a kijevi kormány és az oroszbarát szakadárok tavaly szeptemberi megállapodásának maradéktalan végrehajtásáig “hosszú és nehéz út” vezet.

A négy külügyminiszter hétfőn újabb kísérletet tesz arra, hogy “eltakarítsa az utat nehezítő akadályokat” – tette hozzá a német diplomácia vezetője.

A találkozó közvetlen célja minden bizonnyal annak a német-francia-orosz-ukrán csúcstalálkozónak az előkészítése, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik