Nagyvilág

Új terrorellenes törvényeket javasol az Európa Bizottság elnöke

Jean-Claude Juncker szerint Európának reagálnia kell a tizenkét halálos áldozatot követelő terrorcselekményre, mert az "az együttélésünk módja elleni támadás volt".

Egyúttal azonban leszögezte azt is, “felmerül annak a veszélye, hogy a pillanat hevében túl sokat vagy túl keveset csinálunk”, így egyelőre túl korai lenne a beharangozott program részleteiről beszélni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a terrorizmus elleni harc tagállami jogkör, bár az együttműködést lehetne javítani e téren. 

Megfigyelők szerint elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információ-megosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről. A rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta azt. Az Európai Bizottság még 2011-ben nyújtotta be a PNR-rendszer tervét, de a parlamenti ellenkezés miatt azóta sem jutott előrébb a projekt. 

Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt hangoztatta, hogy a PNR-rendszer kiépítése “sürgős” feladat, különösen annak fényében, hogy sok európai fiatal utazik Szíriába és Irakba, hogy szélsőségesekhez csatlakozzon. A rendszerrel könnyebb lenne kiszűrni az ilyen potenciálisan veszélyes elemeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik