Nagyvilág

Az arab sajtó egyöntetűen elítéli a vérengzést

Charlie Hebdo (charlie hebdo)
Charlie Hebdo (charlie hebdo)

"A terrorizmus elvágja a szólásszabadság torkát és ledöfi az iszlámot" – írta egy tunéziai napilap, de a többi arab újság is az iszlámellenesség fokozódásától tart.

Az as-Sark al-Auszat című szaúdi napilap csütörtöki cikke szerint a tizenkét halálos áldozatot követelő rajtaütés sokat ártott a Nyugaton élő muzulmán közösségeknek, mivel a szélsőséges csoportok arra fogják felhasználni a történteket, hogy tovább szítsák az iszlámellenességet Európában.

Perverz módszerekről írtak

Az al-Vatan című algériai újság pedig arra figyelmeztetett, hogy ismét minden szem a muszlim kisebbségre fog szegeződni Franciaországban és a nyugati országok többségében, akárcsak a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. “A terrorizmus elvágja a szólásszabadság torkát és ledöfi az iszlámot” – fogalmazott csütörtökön az asz-Szabáh című tunéziai lap.

Az arab sajtó egyöntetűen elítélte a karikaturisták és rendőrök elleni szerdai merényletet, amelynek elkövetőit még mindig nem sikerült elfogniuk a francia hatóságoknak. A L,Orient-Le Jour című, francia nyelvű libanoni lap “Charlie vagyok” című vezércikkében elítélte azokat “a perverz módszereket, amelyek a mérsékeltek radikalizálását célozzák”.

A tunéziai Le Quotidien című napilap “Förtelmes mészárlás” felirattal jelent meg a címlapján. Az újság hangsúlyozza, hogy a nemzetközi közösségnek “soha nem látott mértékben össze kellene fognia e határokon átívelő csapás ellen, amely világszerte veszélyt jelent a békére, a biztonságra és a stabilitásra nézve”.

Izraelben a civilizációk háborújára figyelmezetnek

Katarban az as-Sark című lapban párbeszédet sürgettek a Nyugat és a Kelet között, hogy közös erővel vessenek véget a szélsőségességnek. Az újság határozottan elítélte a terroristák tettét, akik a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat akarták megbosszulni a vérfürdővel.

A marokkói Libération szerint a négy híres karikaturista, a főszerkesztő Charb, Cabu, Wolinski és Tignous a szólásszabadságért halt meg. Sajtóhírek szerint az észak-afrikai ország több városában pénteken és szombaton szolidaritási megmozdulásokat fognak tartani.

Az izraeli sajtó jelentős része “a civilizációk összecsapásaként” értékelte a Charlie Hebdo elleni terrorakciót. “Óriási hiba lenne azt hinni, hogy a sajtószabadság ellen intéztek támadást (…) Az akcióval meg akarták mutatni, mi gyakorol nagyobb befolyást a franciák tudatára, a nyugati liberalizmus vagy az iszlám szélsőségesség. Ez a civilizációk háborúja, nem pusztán egy újabb megfélemlítési hadjárat” – írta a Jediót Ahronót című izraeli újság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik