Nagyvilág

Megússzák a korrupció miatt elhajtott török miniszterek

Nem állítják bíróság elé azt a négy volt török minisztert, akik az országban több mint egy évvel ezelőtt kirobbant korrupciós botrány miatt kényszerültek távozni hivatalukból.

Az Anadolu török hírügynökség hétfői információi szerint az erről döntő parlamenti bizottságban öten támogatták, kilencen viszont ellenezték azt a kezdeményezést, hogy a legfelső bíróságon eljárás induljon a korrupcióval, csalással és befolyással való üzérkedéssel gyanúsított politikusok ellen.

A volt miniszterekkel kapcsolatos ügyészségi vádak kivizsgálásával megbízott, májusban létrehozott bizottságban a kormányon lévő, iszlám gyökerű Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) képviselői vannak többségben. A testület döntését január 30-ig még a parlamentnek is meg kell vitatnia, amelyben a mandátumok többségét szintén az AKP birtokolja. Törökországban a mentelmi jog szabályai szerint csak akkor állítható bíróság elé egy politikus, ha azt a törvényhozás jóváhagyja.

A 2013 decemberében tartott razziák során többtucatnyi kormányközeli embert vettek őrizetbe a török hatóságok. A botrány kirobbanásakor még kormányfőként szolgáló, azóta államfővé választott Recep Tayyip Erdogan az őrizetbe vételekért ellenlábasát, az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen befolyásos török hitszónokot tette felelőssé, akinek mozgalma, a Hizmet (Szolgálat) jelentős befolyással bír a török igazságszolgáltatásra és a médiára. Gülen tagadta, hogy bármi köze lenne az ankarai kormányt megrengető ügyhöz.

A botrány kirobbanása nyomán több száz államügyészt és rendőrt áthelyeztek vagy menesztettek, adott esetben pedig őrizetbe is vették őket. A tisztogatások megakasztották a korrupciós eljárásokat. Ahogyan arról mi is beszámoltunk: hétfőn harmincnégy rendőrt vettek őrizetbe a török hatóságok, mert állítólag több magas rangú állami tisztségviselő, köztük Recep Tayyip Erdogan elnök telefonbeszélgetéseit hallgatták le.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik